benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zmaga Danila Türka na jesenskih volitvah ni samoumevna

Deli na:
Zmaga Danila Türka na jesenskih volitvah ni samoumevna

Foto: Bobo

Če bi Borut Pahor prišel v drugi krog predsedniških volitev, bi ga večinoma podprli tudi volivci Milana Zvera, saj bi ga tudi SDS na predsedniškem sedežu raje videla kot Türka.

Če bo Borut Pahor vendarle zbral pogum in kandidiral za predsednika države, s podporo svoje stranke ali mimo nje, ga ne bi smeli podcenjevati. Po javnomnenjski anketi agencije Episcenter, ki so jo objavili v Financah, bi premagal Milana Zvera, kljub temu pa bi bil Danilo Türk uspešnejši v drugem krogu. Gre zgolj za prvo javnomnenjsko anketo, ki je bila opravljena dva meseca po volitvah, na katerih je Pahorjeva SD zelo izgubila. Do volitev se torej lahko še marsikaj spremeni. 

Spomnimo se na primer Barbare Brezigar, ki so ji ankete na začetku kazale nekaj odstotkov, na koncu pa se je precej približala nespornemu favoritu Janezu Drnovšku, ki je bil izvoljen za predsednika države. Enako velja tudi za sedanjega predsednika Danila Türka, ki so mu ankete na začetku prav tako kazale nekaj odstotkov, medtem ko sta bila glavna favorita Lojze Peterle in Borut Pahor. Zdaj je glavni favorit Türk, njegova (glavna) tekmeca pa Pahor in Zver. Türkova zmaga ni samoumevna, kot tudi Peterletova ni bila. 
 
Kot smo že zapisali, je Türk postal predsednik države po spletu naključja, ker ga je v prvem krogu podprlo 3717 volivcev več kot Gasparija. Pred volitvami leta 2007 se je prikazal kot najbolj sredinski kandidat, saj je nekaj let pred tem nastopal na javnih tribunah SDS, hkrati pa ga je podprl Pahor kot tisti hip najbolj priljubljen politik. Toda v času svojega mandata je naredil vrsto napak, s katerimi se je zameril zlasti volivcem, ki so jim sicer bližje vrednote pomladnih strank.
 
Denimo da je razpravo o žrtvah Hude jame razglasil za drugorazredno temo, prav tako je odlikoval nekdanjega šefa SDV Tomaža Ertla, javno je pozival proti politiki SDS, njenega prvaka Janeza Janšo je razglašal kot osebo brez polne legitimnosti za prevzem vlade. Napeti odnosi s premierjem Janšo mu zato bolj škodujejo kot koristijo, zato je že obrnil ploščo in vlado svojega političnega nasprotnika povabil na svečani sprejem. 
 
Težko je verjeti, da bi Türka znova podprli vsi volivci, ki so ga podprli pred petimi leti. Nekateri že, celo bolj verjetno, da tisti, ki so sprva stavili na Gasparija. Če bo v tekmo vstopil Pahor, bi prej pobiral glasove neopredeljenih in desno usmerjenih volivcev kot on. Verjeti je, da bi ga, če bi Pahor prišel v drugi krog, večinoma podprli tudi Zverovi volivci, saj bi SDS na predsedniškem sedežu raje videla Pahorja kot Türka.
 
Pahor in Janša bi bistveno bolje sodelovala, prav tako Pahor ne bi deloval tako politično ozko in izključevalno kot Türk. Če bo Zveru uspelo priti v drugi krog, pa ima Türk večje možnosti, da pridobi glasove Pahorjevih volivcev in za vnovično izvolitev. Zato bo Kučanov krog storil vse, da Pahor ne bo kandidiral za predsednika države.
 
VEČ V TISKANI IZDAJI