Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žiga Turk: Vsem mladim bi lahko podelili neke socialne ugodnosti

Deli na:
Žiga Turk: Vsem mladim bi lahko podelili neke socialne ugodnosti

Foto: Bobo

"Blizu mi je ideja, da bi vsem mladim do denimo 25. leta starosti podelili socialne ugodnosti - zdravstveno zavarovanje ali možnost honorarnega dela," je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv dejal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. O spremembi državne himne meni, da bi bilo večini prebivalcem všeč, če bi lahko peli o Bogu.

Kot je dejal Turk, bi s socialnimi ugodnostmi za mlade ti lažje prebrodili čas od šole do zaposlitve, pri tem pa ne bi po nepotrebnem obremenjevali visokošolskih zmogljivosti, če jim ni do študija ali ga ne zmorejo.

Spregovoril je tudi o ljubljanski univerzi in dejal, da se trend poslabševanja kakovosti univerze dogaja zadnjih nekaj let, v tem času pa je delež BDP za visoko šolstvo rahlo naraščal. Odgovornosti za zaostajanje ljubljanske univerze zato po njegovem mnenju ne moremo pripisati varčevalnim ukrepom vlade.

Potrdil je tudi, da bo vlada z uredbo o javnem financiranju visokošolskih zavodov univerzam letos odmerila za šest do osem odstotkov manj denarja. A po drugi strani so, tako Turk, na voljo tudi podatki, koliko imajo na univerzi presežkov prihodkov nad odhodki in koliko je nadobremenitev učiteljev. Slabo polovico prihodkov univerza dobi tudi iz neizobraževalnih virov, zato je v spektru celotnih prihodkov omenjeni padec prihodkov manjši, kot se zdi.

O tem, da se vlada loteva sprememb himne, pa je Turk dejal, da bi verni rekli, da "zakon žali njih, ker cenzurira kitice, ki omenjajo Boga". Po njegovem mnenju se v sedanji himni več ukvarjamo s svojo okolico kot s Slovenijo, 70 odstotkom prebivalcem pa da bi bilo všeč, da bi morali peti o Bogu. "Tisti, ki verjame v Boga, mu to nekaj pomeni, tisti, ki ne, pa mu je to tako, kot bi pel o Sneguljčici," je povedal.

O znižanju RTV-prispevka je Turk dejal, da je računsko sodišče v poslovanju Radiotelevizije Slovenija (RTVS) ugotovilo veliko neracionalnosti, razlog za z manjšanje naročnine pa da je sorazmernost z drugimi področji.

Dotaknil se je tudi projekta Planet TV, ki se je začel kot poslovna odločitev v času prejšnje vlade in se nadaljuje tudi v tem mandatu. Ob tem poudarja, da sredstva niso proračunska, bo pa država solastnica televizije in s tem bo državno premoženje ostalo enako veliko. "Če so poslovni načrti dobri, se bo celo povečalo," je dejal minister in na vprašanje, ali je v kriznih časih to pametna državna naložba dejal, da gre za poslovno tveganje.

Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da je odgovorni urednik na Siolu eden izmed ljudi, ki jim je računsko sodišče očitalo nepravilnosti pri izplačilu plač, ko je bil še na RTVS, je minister odgovoril, da ni vedel, da je novi odgovorni urednik Vinko Vasle.

"Postavil sem se na stališče, naj odloči sodišče, ne politika," pa je dejal v zvezi s tem, da je minuli teden z nevložitvijo pritožbe na razsodbo sodišča glede Blejskega otoka nekaj stavb dokončno podaril Rimskokatoliški cerkvi.

"Če komu ni prav, da ga je Cerkev dobila v najem in stavbe v last, naj se ne skriva za povojno revolucionarno zakonodajo, ampak naj pride z barvo na dan in predlaga, da se cerkveno premoženje nacionalizira," je povedal.

O zakonu o uravnoteženju javnih financ in pravilih za avtorske honorarje je dejal, da se izvajajo tako, kot veljajo za vso državo. "Jaz ne odločam, kdo bo scenograf," je dejal. Pri omejevanju avtorskih honorarjev je po njegovem prepričanju pozitiven "dodaten filter, s katerim skuša vlada omejiti številne primere, ko so imeli ljudje polno plačo v javnem sektorju, potem pa so v tem istem sektorju ponovno gostovali in služili še z avtorskimi pogodbami".

"Reciva jeseni," pa je minister odgovoril na vprašanje, kdaj bo SNG Drama končno dobila ravnatelja.