testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žiga Turk v intervjuju: Janez Janša je lev slovenske politike

Deli na:
Žiga Turk v intervjuju: Janez Janša je lev slovenske politike

Žiga Turk - Foto: Primož Lavre

Žiga Turk meni, da bi bila za Slovenijo najboljša rešitev, če bi dobili vlado, v kateri bi bila SDS, drugotnega pomena pa je to, ali naj jo vodi Janez Janša, kdo drug iz stranke ali kdo tretji.

Dobra rešitev bi bila tudi Romana Tomc, ki si je izkušnje pridobila kot državna sekretarka in evropska poslanka. Marjan Šarec pa za sestavljanje koalicije brez SDS potrebuje šest strank, to bi privedlo do zelo nestabilne vlade. Najslabša možna vlada bi bila z Levico, saj bi se z njo Slovenija začela pospešeno vračati v vzorce prejšnjega sistema. Razložil je, pod katerimi pogoji bi NSI lahko sodelovala v levosredinski vladi. Pogovarjali smo se tudi o tem, kaj je vzrok za nazadovanje desne politične opcije in kdaj se bo iz politike poslovil Janez Janša.

Ste bili ob objavi volilnih rezultatov presenečeni?

Večinoma ne. Presenetila me je uvrstitev Zmaga Jelinčiča, nekoliko sem bil razočaran nad rezultatom Nove Slovenije, sicer pa so bili rezultati v okviru tega, kar smo pričakovali.



Kaj je bilo po vašem odločilno za zmago SDS? Nastopi Janeza Janše na predvolilnih soočenjih, razočaranje volivcev nad vladnimi strankami ali morda televizija, ki so jo ustanovili strankini veljaki?

Odločilno za zmago, ki je relativna, je bilo, da so bile levosredinske stranke razbite v množico majhnih strank. LDS je prišel v parlament s tremi strankami, ki imajo skupaj več poslancev kot SDS.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Turk pove, kaj je bilo odločilno za Janševo zmago; poudari, da Šarcu majhna prednost pred zasledovalci ne daje posebne legitimnosti, da prav on sestavi vlado, niti posebne teže v vladi; meni, da bi bila Romana Tomc povsem sposobna za funkcijo predsednice vlade; razloži, kakšna koalicija bi bila primerna za NSi; analizira status stranke Levica; poudari, da se je celo Orban se je pomaknil toliko v sredino, da je na njegovi desni Jobbik.