favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Židan vztraja, da manjšinska vlada s podporo Levice ne niža ugleda Slovenije

Deli na:
Židan vztraja, da manjšinska vlada s podporo Levice ne niža ugleda Slovenije

Dejan Židan - Foto: Bobo

Če bo predsednik SD Dejan Židan izvoljen na čelo DZ, obljublja, da bo delal na način, da bo delo učinkovito in spoštljivo do vseh poslancev, da dvignejo ugled parlamenta. "To je za razvoj parlamentarne demokracije nujno potrebno," je dejal v pogovoru za Večer. Izziv vodenja DZ je sprejel, ko je bil to soglasen predlog vseh koalicijskih strank.

Židana kot kandidata za predsednika DZ, ki bi na tem mestu zamenjal Mateja Tonina iz vrst NSi, predlagajo stranke peterice LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki bi ob podpori Levice oblikovale bodočo vladno koalicijo. Še pred vstopom Levice v pogajanja so poslanci na čelo DZ izvolili Tonina, ki pa je v minulih dneh povzročil nekaj razburjenja z napovedjo, da bo odstopil šele po imenovanju obeh podpredsednikov DZ.

Dogajanje je Židan komentiral z besedami, da je bilo pričakovati, da bo Tonin obiskal novoimenovanega predsednika vlade Marjana Šarca, ko se bo oblikovala drugačna koalicijska večina, in ga vprašal, kdaj je z njegovega stališča primeren čas za njegov odstop, da se dokončno formira ne le vlada, ampak tudi DZ z vsemi delovnimi telesi.

Dokler kadrovski razrez vlade ni v celoti dogovorjen, Židan ne more potrditi, katera ministrstva bodo v novi vladi pripadala SD. "Lahko pa povem, kar sem poudarjal že pred volitvami: Dušan Olaj je izjemno primeren kandidat za gospodarskega ministra," je dejal.


Komentiral je tudi pogajanja pod okriljem Šarca. Po njegovih besedah so opazovali, kako jih bo vodil in ali jih bo pripeljal do uspešnega zaključka. "Prve resne izkušnje, ki jih imamo z njim, so naslednje: posluša, išče točko rešitve, ki je sprejemljiva za vse in je učinkovita, ves čas se sprašuje o učinkih, ki jih bo posamezen ukrep imel za ljudi, katere rešitve smo sposobni izpeljati, tudi pogovore vodi tako, da je do partnerjev spoštljiv," je dejal. Šarec, kot pravi Židan, sam pove, da ima največ glasov, a poudari, da so v teh pogovorih vsi enakopravni. "Nobenega razloga nimamo, da bi dvomili o njem ali da bi bila praksa delovanja drugačna, ko bo vodil vlado," je dodal.

Ob tem je poudaril, da je v Evropi nastopilo obdobje, ko manjšinske vlade niso več nekaj neobičajnega. Obstajajo primeri dobre prakse, tako da Sloveniji po Židanovih besedah manjšinska vlada s podporo Levice ne niža ugleda.

Zanikal je navedbe o zamerah med koalicijskimi partnericami odhajajoče vlade. "Na moji strani ni zamer. Zame je to preteklost. Sedaj je potrebno spoštovanje in stvari graditi na novo. Tako velikih prepirov v koaliciji, kot se je to javno izpostavljalo, spet ni bilo," je dejal.

Kritičen je tudi do obnašanja predsednika na volitvah zmagovalne SDS Janeza Janše. "Ko pošilja vabila k sodelovanju vsem političnim strankam, so ta pisma lahko že osladno vljudna. Po drugi strani pa svoje politične tekmece grdo obravnava v komunikaciji preko svojih sporočil na Twitterju in v svojih medijih, ki jih ima na razpolago. Mi smo povedali, da z radikalno desnico ne sodelujemo," je ponovil.