Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poklapani minister Pikalo: V tem mandatu bo težko pripraviti novelo z ustrezno podporo

Deli na:
Poklapani minister Pikalo: V tem mandatu bo težko pripraviti novelo z ustrezno podporo

Jernej Pikalo, minister za izobraževanje - Foto: Primož Lavre

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je po tistem, ko je DZ danes na ponovnem glasovanju zavrnil novelo zakona o financiranju izobraževanja, dejal, da bo treba stvari premisliti in iskati nov konsenz. Za to si bo prizadeval, a obenem ugotavlja, da bo v tem mandatu zelo težko pripraviti različico zakona, ki bo v DZ dobila podporo.

Za novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je na današnjem vnovičnem glasovanju, ki ga je zahteval državni svet, glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 23. Za ponovno potrditev zakona je bilo po odložilnem vetu potrebnih najmanj 46 glasov. Za novelo so glasovali v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC so se vzdržali, v SDS, NSi in SNS pa so bili proti.

Minister za izobraževanje Pikalo je po današnji seji vlade na nekatere pozive k prevzemanju odgovornosti odgovoril s pojasnilom, da smo doslej imeli že šest različic tega zakona in bi potemtakem morali vsi ministri, ki so jih neuspešno predlagali, prevzeti odgovornost. "Vemo, od kod prihajajo taki pozivi, so politični in jasno motivirani, tako da se nanje v tem smislu ne odzivam," je dejal v izjavi novinarjem.

Po ministrovih besedah bo treba do jeseni očitno stvari premisliti: "Spet so vse opcije na mizi, veliko smo jih že preigrali. Očitno bo treba biti posebej kreativen in iskati predvsem nov konsenz."

Moti pa ga, da je bila, kot pravi, v koalicijskih usklajevanjih in tudi na vladi podpora koalicijskih strank noveli jasna, "ko pride do glasovanja, pa imamo očitno tudi v koaliciji problem". SMC je bila tako kot na prvem glasovanju v DZ tudi danes vzdržana, že po potrditvi zakona na vladi pa je sporočila, da bo v parlamentarnem postopku zanjo ključno mnenje zakonodajno-pravne službe. Ta je imela številne pripombe.



Minister še ugotavlja, da bo v tem mandatu zelo težko pripraviti različico novele zakona, ki bo dobila podporo. Že v dveh mandatih DZ so namreč iskali možen konsenz. Napovedal je, da si bo še prizadeval za to, a si morajo vsaj čez te počitnice, če ne še malo dlje, vzeti predah, da pogledajo, kaj se še da narediti.

Ob tem pa je spomnil, da imajo na ministrstvu pripravljeno tudi drugo zakonodajo, ki je zaradi novele zakona o financiranju šolstva zastala, med drugim zakon o raziskovalni dejavnosti. "So druga področja ministrstva, ki potrebujejo zakonske spremembe in čakajo, da se stvari premaknejo naprej," je poudaril.

Na napoved stranke SAB, da bodo po zavrnitvi zakona zahtevali razpis referenduma na to temo, pa je Pikalo odgovoril z besedami, da je referendum najvišja oblika izražanja volje ljudstva in vsak, ki je demokrat, ne more biti proti referendumu.

Z novelo zakona naj bi uresničili ustavno odločbo iz leta 2014 glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Po noveli bi država 100-odstotno financirala obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, razširjenega dela javnega programa pa ne več. Tako so bila mnenja o tem, ali se ustavna odločba uresničuje, različna. Če bi bila novela sprejeta, se ji je obetala ponovna ustavna presoja.