favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Židan: Levica je ocenila, da bo lažje pridobivala podporo, če se radikalizira v opoziciji

Deli na:
Židan: Levica je ocenila, da bo lažje pridobivala podporo, če se radikalizira v opoziciji

Dejan Židan - Foto: Sašo Švigelj

Predsednik SD Dejan Židan ob tem, ko je Levica včeraj zavrnila dopolnila koalicije glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, poudarja, da bi Levica, če bi imela iskrene namene, te sprejela z odprtimi rokami. "Bili smo priče realizaciji scenarija, ki je bil očitno narejen že pred tedni, in se je iskal samo razlog," je dodal.

"Naša politična ocena je, da so očitno znotraj Levice že pred časom ocenili, da bodo lažje pridobivali javno mnenje, če se radikalizirajo v celoti v opoziciji. Vem pa, da je to tek na kratke proge. Moramo se naučiti delovati vključujoče, tudi v politiki. Moramo se naučiti sodelovanja na daljše obdobje," je ob robu nocojšnje seje predsedstva stranke poudaril Židan.

Dodaja, da je enostavno sodelovati s koalicijo, ko se zvišuje standard ljudi. Vendar, tako Židan, ni primerno, da se ustrašijo sprejemanja resnih ukrepov in prekinejo sodelovanje. "To je naša politična ocena, da je razlog odhoda Levice," je dodal Židan.

Vendar bo koalicija po njegovi oceni delovala naprej. Pričakuje, da se bodo koalicijske partnerice o novem stanju resno pogovorile. "Verjamem pa da skupaj zmoremo koalicijsko pogodbo, ki je kvalitetna, izpolnjevati še naprej," je povedal Židan in ugotavljal, da ni nobene potrebe za predčasne volitve.

Spomnil je, da je bila vlada že do sedaj manjšinska in je pri posameznih projektih iskala podporo različnih političnih opcij. "Seveda če imaš pogodbeno opozicijo, je nekoliko lažje vladati. Čeprav se zavedaš, da si tisti, ki je pogodbena opozicija, želi pripenjati medalje. Ko je treba nastaviti hrbet, pa ugotoviš, da si sam," je pojasnil.



V torek pa je Židan na pogovor povabil tudi Levico. "Iskreno smo Levico povabili, da nam, preden sprejme ali objavi že sprejeto stališče, omogoči iskren pogovor, brez pogojevanja. Tega nismo bili deležni. V kolikor se bo Levica hotela z nami sestati v prihodnje, so naša vrata brez pogojevanja ves čas odprta. Tudi če niso več pogodbena opozicija, želim, da peljemo skupne projekte na način, da pridobimo zaupanje in glasove stranke Levice," je povedal.

Koordinator Levice Luka Mesec je včeraj opozoril, da bi koalicija s sprejemom dopolnil na njihov predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja povozila njihov predlog. "Padla je še zadnja domina, ugotavljamo, da je vlada dokončno prekinila sodelovanje in odstopila od dogovora z nami," je dejal Mesec in dodal, da za Levico odslej sporazum ni več obvezujoč.

Sicer so na včerajšnjem predsedstvu stranke med drugim govorili o prihajajočem kongresu stranke, decentralizaciji in pobudah za spremembo volilne zakonodaje. Pri slednjih so sprejeli sklep, da so pripravljeni podpreti tako ukinitev volilnih okrajev kot tudi njihovo spremembo. "Najpomembnejša v tem trenutku je legitimnost naslednjih državnozborskih volitev," je poudaril Židan.

Dejal pa je tudi, da se bodo zavzemali za bolj enakomerno zastopanost spolov v politiki, želijo si razmerje najmanj 40:60, lahko pa tudi 50:50. Židan je še ocenil, da enakopravnost žensk v politiki trenutno ni prisotna.