zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Slovenija

Židan že govori o pravici Marjana Šarca, da sestavi vlado - o Janši pa nič?

Deli na:
Židan že govori o pravici Marjana Šarca, da sestavi vlado - o Janši pa nič?

Foto: Primož Lavre - Šarec za mandatarja, Židan za predsednika DZ.

V SD si želijo, da bi bila del morebitne levosredinske koalicije tudi stranka Levica, je poudaril prvak SD Dejan Židan. Kot je pojasnil, so usmeritve Levice podobne ali celo enake tistim, ki jih zagovarjajo v SD. Ne želijo pa si vlade, kjer bi bila SD edina predstavnica leve politične misli, osnovo pa bi predstavljala liberalna politična skupina.

Predsednik SD je ob robu včerajšnje seje predsedstva stranke poudaril, da stranka sprejema vabilo na pogovore s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem o morebitni levosredinski koaliciji. Če bi takšno vabilo prejeli s strani SDS, pa ga po napovedi Židana ne bodo sprejeli. Kot je ponovil, ne gre za to, da bi izključevali posamezne stranke, ampak za to, da izključujejo "načine delovanja, ki temeljijo na širjenju neresnic, ustrahovanju in na neprimernih dejanjih".

Se pa Židan ne strinja s pobudo člana stranke, nekdanjega poslanca SD Dušana Kumra, da bi vlado vodila Alenka Bratušek. Kot je dejal, stranke v trenutku, ko gredo na volitve z določenim predsednikom oz. predsednico stranke, tega tudi ponudijo za mandatarja. Ko volivke in volivci glasujejo za stranko, to vedo. "Če bi se skušalo jemati to pravico Marjanu Šarcu, bi bila to napačna pot," je ocenil.

O kadrovskih zahtevah v morebitni prihodnji vladi Židan še ni želel govoriti. Kot je dejal, si želi, da prvaki strank svojih osebnih ambicij ne bi postavljali pred skupne programske usmeritve morebitne koalicije. Programske usmeritve, ki so jih oblikovali v LMŠ, so sicer za SD sprejemljive, dalo pa bi se jih še nadgraditi.Sicer pa je Židan pojasnil, da se vodstvo stranke po volitvah "počuti zmagovito", saj so bistveno izboljšali rezultat. Izrazil je hvaležnost vsem, ki so jim zaupali svoj glas, in poudaril, da se zaveda odgovornosti, ki jo to prinaša. Pojasnil je še, da SD v roku enega meseca načrtuje klavzuro, oktobra pa v skladu s statutom kongres, na katerem bo podporo preverilo tudi vodstvo stranke.

Do vprašanja, ali bi morebitna potrditev ponujenega odstopa predsednika DeSUS Karla Erjavca lahko spremenila razmerja v novonastajajoči koaliciji, se Židan ni želel posebej opredeljevati.

Je pa komentiral oceno finančne ministrice, ki opravlja tekoče posle, Mateje Vraničar Erman glede prodaje NLB kot ene prednostnih tem, s katero bi se morale ukvarjati stranke novega sklica DZ. Kot je dejal Židan, verjame, da bo Evropska komisija skušala na več načinov "pritiskati na Slovenijo", dokler ne bo nove stabilne vlade. Meni pa, da bi bilo korektno, če bi s pogovori počakala do tedaj, ko se bo vlada konstituirala.

Loading...