Revija Reporter
Slovenija

Zgodovinar sesul Kučanovo idejo: To ne gre skupaj

Ivan Puc
10 4.556

10. maj. 2023 6:00

Deli na:

Milan Kučan

Primož Lavre

»Spomenika osamosvojitvi in spomenik revolucije drug nasproti drugemu ne moreta sobivati,« je prepričan direktor Študijskega centra za narodno spravo (SCNR) zgodovinar dr. Tomaž Ivešić. Zamisel o postavitvi spomenika osamosvojitve na Trgu republike v Ljubljani v govoru na slovesnosti ob 78. obletnici osvoboditve Vrhnike predstavil nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Po torkovi slavnostni seji ljubljanskega mestnega sveta ob dnevu Ljubljane je predsednik vlade Robert Golob dejal, podpira Kučanovo pobudo o spomeniku osamosvojitve, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve pa je spomnil, da je že leta 2016 predsedniku države Borutu Pahorju predlagal postavitev spomenika osamosvojitve. 

»Spomenik osamosvojitvi je vsekakor potreben in glede na dogajanja v letih 1990/91 je Trg republike res kraj spomina osamosvojitve in bi tam sicer imel svoje mesto,« pravi direktor SCNR in dodaja: »Toda na istem prostoru stoji spomenik revoluciji, katerega sporočilnost je obratna od tistega, ki bi ga naj postavili. En spomenik bi bil postavljen v spomin na slovensko enotnost, drugi pa opozarja na državljansko vojno, tisoče umorjenih in nasilno preobrazbo slovenskega naroda. Kot zgodovinar in državljan menim, da spomenika drug nasproti drugemu ne moreta sobivati.«