Revija Reporter
Slovenija

Že 15.000 podpisov pod peticijo v podporo Janševi vladi

STA

14. maj. 2020 6:00 Osveženo: 7:38 / 14. 5. 2020

Deli na:

Janez Janša

Bobo

V času epidemije koronavirusa se je na spletu oblikovalo več peticij. V podporo vladi je oblikovana peticija z naslovom Potrebujemo vlado, ki zna in zmore - in taka vlada potrebuje nas! To je po besedah ene izmed prvopodpisnic Metke Zevnik do zdaj podpisalo 15.000 ljudi. Peticijo za odstop vlade je na drugi strani podpisalo skoraj 11.000 ljudi.

V peticiji v podporo vladi, njeni prvopodpisniki (Aleš Primc, Gorazd Pučnik, Tone Kuntner, France Cukjati, Metka Zevnik, Ciril Zevnik, Janez Juhant, Andrej Aplenc, Matevž Tomšič in Jože Rant) ugotavljajo, da se je vlada uspešno spopadla z epidemijo koronavirusa in da je v dveh mesecih naredila veliko za skupno dobro.

Vlada je po njihovem mnenju v izredno težkih razmerah hitro in učinkovito pomagala slovenskemu zdravstvu, nakupila nujno opremo, ki je ni bilo, izvajala potrebne varnostne ukrepe ter sprejela nujne ukrepe za blažitev socialnih stisk državljanov in gospodarstva. "Z veliko požrtvovalnostjo vlade, zdravstvenih delavcev, civilne zaščite, policije, vojske, trgovk in drugih zaposlenih ter ob upoštevanju vladnih navodil s strani velike večine državljank in državljanov je Slovenija po vseh kazalcih ena najboljših držav v Evropski uniji v spopadu s koronavirusom," ugotavljajo.

A ob tem podpisniki tudi opozarjajo, da boj s koronavirusom še zdaleč ni dobljen. "Slovenija v naslednjih mesecih nujno, bolj kot kadarkoli po osamosvojitvi, potrebuje sposobno in močno vlado, ki se bo učinkovito in preudarno spopadala z zahrbtno epidemijo ter učinkovito in solidarno reševala težke socialne in gospodarske posledice epidemij," so zapisali.

Ob podpisu peticije je mogoče potrditi tudi udeležbo na množičnih vseslovenskih shodih, ki jih nameravajo avtorji peticije pripravili takoj, ko bodo zdravstvene razmere to dopuščale.

Na drugi strani je peticijo, ki vlado poziva k odstopu in jo je ustvaril Miro Drobne, podpisalo 10.600 ljudi. V peticiji opozarjajo na razkritja glede nabave zaščitne opreme, pa tudi odnos do novinarstva in opozicije.

Na Facebooku je bila oblikovana tudi skupina v podporo Ivanu Galetu iz Zavoda RS za blagovne rezerve, ki je v oddaji Tarča na TV Slovenija opozoril na domnevne nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme v času epidemije. Skupina šteje 74.000 članov.

Peticijo, s katero podpisniki zahtevajo vrnitev vseh učencev v šole, je do zdaj podpisalo 5500 ljudi, peticijo k opustitvi ocenjevanja na daljavo pa 4700 ljudi.

Nekaj več kot 11.000 podpisov je zbrala peticija, s katero podpisniki zahtevajo, naj se pravica o svobodnem odločanju glede cepljenja proti koronavirusu vpiše v ustavo.