Revija Reporter
Slovenija

10 LET REPORTERJA M. Milosavljević: Upam, da bo Reporter takšne in drugačne boje uspešno prestal

Marko Milosavljević

29. maj. 2018 13:29 Osveženo: 13:43 / 29. 5. 2018

Deli na:

Dr. Marko Milosavljević, FDV

Bobo

Vsak medijski prostor potrebuje raznovrstne glasove in poglede. V Sloveniji potrebujemo različne lastnike in medije, a ne samo po številu – ne potrebujemo zgolj kvantitativne različnosti, temveč tudi kvalitativno raznolikost in raznovrstnost.

Predvsem pa potrebujemo tudi kvalitetno kvalitativno raznolikost. Z revijo Reporter se marsikdaj ne strinjam. V večini političnih ali idejnih (namenoma ne govorim o ideologijah) vprašanj imamo različne poglede. Včasih imamo tudi različne poglede glede ubranih pristopov ali načinov poročanja ali komentiranja.

Navkljub temu pa podpiram revijo Reporter takrat, ko gre za določena vprašanja in poskuse omejevanja (njihove) svobode izražanja, ki so strokovno gledano – pravno in novinarsko – sporni in nevarni. Takšen je denimo primer možnosti poročanja o karierah znanih poslovnežev ali o življenjskih poteh javnih ali delno javnih osebnostih.

Pri takšnih vprašanjih je potrebno povsem odmisliti razlike v razmišljanju ali tudi nestrinjanja z določenimi načini poročanja ali ubesedovanja – standardi svobode izražanja so eden od temeljev svobodne družbe. Pri tem nikoli ne sme niti za hip obstajati dilema ali pomislek, da nekoga ne bi podprli, ker ima sicer recimo drugačne ideje.

Sodstvo in na splošno državni organi ne morejo in ne smejo kršiti evropskih standardov in evropskega pravnega reda. Tudi v takšnih primerih je potrebno prepoznati vlogo (različnih) medijev – ko gre za principielna vprašanja in za njihov in naš principialni boj.

Upam, da bo Reporter takšne in drugačne principialne (in pravne) boje uspešno prestal. 

Dr. Marko Milosavljević, profesor na katedri za novinarstvo FDV