sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Združena levica: Ni razloga, da referenduma ne bi mogli preprečiti

Deli na:
Združena levica: Ni razloga, da referenduma ne bi mogli preprečiti

Foto: Bobo

V ZL bodo ubrali vse zakonite korake, da bi preprečili referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, za katerega se zavzema koalicija Za otroke gre!. Glede na to, da je novela dobila veliko podporo v SMC, SD in deloma v DeSUS, ni razloga, da referenduma ne bi mogli preprečiti, so za STA dejali v ZL.

V ZL kot predlagateljici novele ob vprašanju, ali bodo začeli zbirati 23 poslanskih podpisov za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali morebitno neustavnost referenduma, napovedujejo novinarsko konferenco še v tem tednu. Na njej bodo natančno sporočili vse nadaljnje korake, je za STA dejal poslanec ZL Matej T. Vatovec.

Predsednik DZ Milan Brglez je kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivk in volivcev v podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o noveli določil ponedeljek, 23. marec. Zadnji, 35. dan za zbiranje podpisov pa je 26. april, je danes pojasnil Brglez.

Nadaljnji postopki na poti do morebitnega referenduma so po njegovih besedah na eni strani odvisni od predlagateljev novele in na drugi strani od pobudnikov referenduma.

Ustavne spremembe, ki prepovedujejo referendum o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, so po njegovih besedah sicer "nekako obrnile dokazno breme". Pričakovati je namreč, da bo takrat, ko bodo podpisi zbrani ali pa še pred tem, na glasovanje v DZ podan predlog sklepa, da referendum ne bi bil v skladu s spremenjeno ustavo.

Če bi o tem vprašanju potrebovali hitro odločitev, bi bilo treba sklicati izredno sejo, a predlagatelji za to potrebujejo 23 poslanskih podpisov. Ali bi SMC te podpise prispevala, se v poslanski skupini še niso odločili, je pojasnil Brglez. Sicer pa imajo predlagatelji iz ZL za to čas od ponedeljka in še sedem dni po koncu zbiranja podpisov.

V koaliciji Za otroke gre! pa pravijo, da bodo o tem, kaj narediti v primeru državnozborske prepovedi referenduma, razmišljali, če do tega pride. A v koaliciji Za otroke gre! verjamejo, da do tega ne bo prišlo.