podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SMC, DeSUS, SD, ZaAB in ZL za nedopustnost referenduma o družinski noveli

Deli na:
SMC, DeSUS, SD, ZaAB in ZL za nedopustnost referenduma o družinski noveli

Foto: Bobo

SMC, DeSUS, SD, ZaAB in ZL so predstavile odgovor, ki naj bi ga DZ poslal ustavnemu sodišču v zvezi z dopustnostjo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. V njem so po besedah Mateja T. Vatovca (ZL) sistematično zavrnili vse argumente zagovornikov referenduma, kot tudi pokazali, zakaj je referendum nedopusten.

V odgovoru po besedah Vatovca zavračajo vsakega od podanih očitkov, ki so ga v zahtevi, naj ustavno sodišče presoja odločitev, s katero je DZ marca zavrnil razpis referenduma o omenjeni noveli, podali v koaliciji Za otroke gre. Hkrati po besedah Vatovca v odgovoru zavračajo navedbe omenjene koalicije, da je bil postopek zavrnitve razpisa referenduma v DZ napačen in da je sama novela neustavna.

Vatovec ocenjuje, da v zahtevi za ustavno presojo "ni kakšnega konkretnega, ustavnega ali pravnega argumenta za to, da bi se novela ne uveljavila", ampak da gre zgolj za nasprotovanje izenačitvi pravic istospolnih parov s preostalimi pari.

V omenjenih strankah po besedah Vatovca pričakujejo, da bo ustavno sodišče o zahtevi odločilo čim prej ter da bo prvič jasno povedalo, da o odpravi diskriminacije istospolnih parov ni mogoče odločati na referendumu.

V SMC po besedah Erike Dekleva novelo podpirajo, saj "ta v vseh pogledih pravice istospolnih parov izenačuje" s pravicami preostalih. S podporo omenjene novele želijo sporočiti, "da je Slovenija v letu 2015 zrela, moderna in odprta družba ter da v taki družbi ni prostora za dvojna merila".

Za DeSUS je po besedah Uroša Prikla novela najprimernejša rešitev, ki učinkovito in v celoti omogoča uveljavljanje pravic istospolno usmerjenih. Večino področne zakonodaje namreč po njegovih besedah posamezne pravice in dolžnosti veže na definicijo zakonske zveze, ki jo omenjena novela spreminja tako, da namesto besed, da je zakonska zveza skupnost moža in žene navaja, da je zakonska zveza skupnost dveh oseb.

"Neverjetno je, da smo v letu 2015 in še vedno govorimo o osnovnih človekovih pravicah. Družba se namreč spreminja, z njo politika, upamo pa, da bo tem trendom sledilo tudi sodstvo," je razloge za to, da podpirajo novelo, na novinarski konferenci strnil Matjaž Nemec (SD). V stranki po besedah slednjega verjamejo, da bo odločitev ustavnega sodišča, "zadnja etapa v procesu odprave diskriminacije istospolnih parov" in da bodo ustavni sodniki odločali vsebinsko.

Jani Möderndorfer (ZaAB) pa je opozoril na domnevni sovražni govor, ki se po njegovih besedah pojavlja ob razpravah o omenjeni noveli. Ob tem je opozoril, da je demokracija prinesla svobodo, ampak tudi odgovornost. Tudi zato je po njegovem čas, "da v državi končno določimo, kje je meja med svobodo govora in sovražnim govorom".

Omenjeni odgovor ustavnemu sodišču naj bi v petek obravnaval odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter ga po pričakovanjih sprejel. DZ mora sicer odgovor ustavnemu sodišču posredovati do ponedeljka.