Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdravniku Radanu tožilstvo po novem očita uboje in ne več umore pacientov

Deli na:
Zdravniku Radanu tožilstvo po novem očita uboje in ne več umore pacientov

Foto: Bobo

Na sojenju nekdanjemu zdravniku intenzivnega oddelka nevrološke klinike v ljubljanskem UKC Ivanu Radanu je tožilstvo pred napovedanim zaključkom sojenja spremenilo obtožnico. Očitke o kaznivih dejanjih umora je prekvalificiralo v kazniva dejanja uboja, poroča današnji Dnevnik.

Radanov odvetnik Gorazd Fišer je za časnik potrdil, da je tožilka Katarina Bergant kazniva dejanja umora prekvalificirala v blažjo obliko uboja. Gre za pomembno spremembo, saj je za kaznivo dejanje umora zagrožena kazen od 15 do 30 let zapora, za uboj pa od pet do 15 let zapora.

Modifikacijo obtožnice so potrdili tudi na ljubljanskem tožilstvu, kjer pa o vsebini spremenjene obtožnice za zdaj še ne morejo govoriti. "Sporočamo vam, da je bila modifikacija obtožnice v primeru Radan vložena. Ker pa na tožilstvu nimamo podatka, ali je bila obdolženemu že vročena in ali bo sodišče spremenjeno obtožnico sprejelo, vam natančnejših informacij ne moremo posredovati," so za Dnevnik pojasnili na tožilstvu.

Tožilstvo Radanu poleg ubojev očita še ponarejanje listin, zlorabo uradnega položaja, neupravičeno slikovno snemanje in omogočanje uživanja prepovedanih drog.



Sprva je tožilstvo Radanu očitalo šest umorov bolnikov, med sojenjem pa je dve obtožbi umora umaknilo iz obtožnice. Kvalifikacijo kaznivih dejanj umora je tožilstvo utemeljevalo predvsem s pomočjo izvedenca klinične psihologije Aleša Friedla, ki je ocenil, da ima Radan narcistično osebnostno motnjo.

Na podlagi njegovega mnenja je tožilstvo Radana dolžilo, da je bolnikom vzel življenje iz morilske sle, vendar je obramba Friedlovo mnenje uspešno ovrgla. Angažirala je namreč svojo izvedenko klinične psihologije Alenko Sever, ki pa je menila, da Radan nima niti narcistične niti kakšne druge osebnostne motnje.

Po zaslišanju Severjeve je Friedl svoje mnenje umaknil, Radan pa je takrat lahko zapustil pripor. Tožilstvo je nato sodišču predlagalo, da naj določi novega sodnega izvedenca. Petčlanski senat, ki mu predseduje okrožni sodnik Martin Jančar, je z odločitvijo čakal do prejšnjega naroka, ko je predlog tožilstva zavrnil.