Revija Reporter
Slovenija

Poglejte, zakaj Tone Krkovič toži sodnika Milana Štruklja iz afere Patria

Marko Medvešek

24. jun. 2019 14:22 Osveženo: 15:51 / 24. 6. 2019

Deli na:

Višji sodnik Milan Štrukelj.

Profimedia

Brigadir Tone Krkovič v zasebni tožbi sodniku višjega sodišča v Ljubljani Milanu Štruklju očita "kaznivo dejanje očitanja kaznivega dejanja z namenom zaničevanja". Štrukelj je namreč v pogovoru za Mladino maja letos dejal, da je Krkovič v zadevi Patria storil kaznivo dejanje – Krkovič pa v tožbi opozarja, da je ustavno sodišče sodbo v zadevi Patria razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje, kjer pa je zadeva zastarala. Ne Krkovič ne soobtoženi tako niso bili pravnomočno obsojeni, v tožbi navaja brigadir.

Milan Štrukelj je kot višji sodnik potrdil obsodilno sodbo Janezu Janši, Ivanu Črnkoviču in Tonetu Krkoviču v zadevi Patria. Štrukelj je v članku Naj se sliši druga stran v tedniku Mladina (v številki, ki je izšla 17. maja letos) spregovoril o trditvi mehanika Jožeta Razpotnika, ki je že pred leti izjavil, da mu je Štrukelj obsodbo Krkoviča opravičeval s »komando z vrha«. Razpotnik je to obtožbo ponovil tudi med zaslišanjem kot priča. Sodnik je zanikal, da bi z mehanikom govoril o Patrii in da bi podal sporno izjavo, v Mladini je napovedal tudi, da bo mehanika kazensko ovadil zaradi krivega pričanja.

Krkoviča so zmotile besede, s katerimi je sodnik v Mladini zavrnil mehanikovo pričanje: »Sprašujem pa se, kako je sploh mogoče verjeti izjavi mehanika, ki naj bi mi bil enako kot Tonetu Krkoviču servisiral avto, pa sploh ne pozna njegove znamke. Tudi če bi me mehanik v resnici vprašal, zakaj sem obsodil Toneta, bi mu lahko odgovoril le na en način: ker je storil očitano kaznivo dejanje.«

Krkovič v tožbi spomni, da je bila v zadevi Patria ustavno sodišče razveljavilo vse sodbe rednih sodišč in zadevo vrnilo v ponovno odločanje sodišču prve stopnje. Niti zasebni tožilec, niti kdorkoli od soobdolženih torej v ponovljenem postopku ni bil obsojen zaradi očitanega kaznivega dejanja, vztraja Krkovič.

Brigadir v tožbi meni, da sodnik Štrukelj kljub temu, da Krkovič  v zadevi Patria ni bil pravnomočno spoznan za krivega očitanega kaznivega dejanja, še vedno trdi, da je Krkovič  storil kaznivo dejanje in ga s tem zaničuje. S tem naj bi Štrukelj želel utemeljiti pravilnost svoje odločitve v zadevi Patria, je prepričan Krkovič, zapis v Mladini pa po njegovem pri povprečnem bralcu zbuja vtis, da je storil kaznivo dejanje in da ni bil obsojen le zato, ker je zadeva zastarala.

V tožbi Tone Krkovič zahteva uvedbo kazenskega postopka zoper Milana Štruklja zaradi kaznivega dejanja očitanja kaznivega dejanja z namenom zaničevanja. Če sodišče sodnika spozna za krivega, naj ga kaznuje po zakonu, mu naloži plačilo stroškov postopka, sodba pa naj se na stroške Štruklja objavi v Mladini, še zahteva Krkovič.