Revija Reporter
Slovenija

Incident v Pišnici: župan Kranjske Gore zanika odrivanje nadzornika, ki je zgrmel po bregu

STA

2. apr. 2019 16:24 Osveženo: 17:17 / 02. 4. 2019

Deli na:

Pišnica pri Kranjski Gori

Bobo

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je na današnjem predobravnavnem naroku na kranjskem okrožnem sodišču zanikal storitev kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Sojenje o tem, kaj se je zgodilo aprila 2017 ob čiščenju poti v Pišnico, ko naj bi župan odrinil naravovarstvenega nadzornika, bo steklo 25. aprila.

Župan se je skupaj s somišljeniki spomladi 2017 odločil, da bodo v udarniški prostovoljski akciji uredili pot v dolino Male Pišnice, ki je zaprta že več kot 20 let. Ker skupina ni imela ustreznih soglasij za ureditev poti, ki leži v Triglavskem narodnem parku, so ji naravovarstveni nadzorniki namero želeli preprečiti. Hrovat pa naj bi ob tem odrinil enega izmed nadzornikov, tako da je ta padel po strmem pobočju in se poškodoval.

Dve leti po dogodku se je zadeva znašla na kranjskem okrožnem sodišču. Tožilstvo Hrovatu očita kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Hrovat je na današnjem predobravnavnem naroku, na katerem mu je tožilka Olga Troha v primeru priznanja krive ponudila sedemmesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let, obtožbo zavrnil.

"Verjamem, da se bo razrešilo tako, kot je treba. Pričakujem, da bo to čim prej za mano in bom opran tega grdega madeža," je povedal Hrovat in dodal, da mora biti očitno vsak župan kompromitiran. "Mene očitno niso mogli drugače, pa so me poskusili diskvalificirati tukaj, ampak se ne bom pustil," je poudaril in dodal, da ne more priznati krivde za nekaj, česar ni storil in da ima čisto vest.

Sojenje, ki ga bo vodila sodnica Marjeta Dvornik, se bo začelo 25. aprila. Hrovatov zagovornik Luka Podjed je predlagal zaslišanje izvedenca zdravstvene stroke, ki je izdelal mnenje o poškodbah naravovarstvenega nadzornika. Prav tako je predlagal neposredno zaslišanje 18 udeležencev prostovoljske čistilne akcije, ki bi lahko pričali o dogajanju, ter rekonstrukcijo dogodka.

Naravovarstveni nadzornik Triglavskega narodnega parka je zaradi dogodka zoper Hrovata vložil premoženjsko-pravni zahtevek. Za povzročene fizične bolečine, strah in zmanjšanje življenjskih aktivnosti od Hrovata zahteva 4500 evrov odškodnine.

Pot v dolino Male Pišnice medtem še vedno ostaja zaprta. Je pa Hrovat danes povedal, da bodo pot kmalu ponovno odprli, saj so po incidentu vsi vpleteni že nekajkrat sestankovali in vendarle prišli do zaključkov. Svoje soglasje pa je podal tudi javni zavod Triglavski narodni park, tako lahko Kranjskogorci z vsemi dovoljenji sedaj vendarle uredijo pot in jo odprejo za vodene ture. Hrovat računa, da se bo to zgodilo po zaključku postopka na sodišču.