nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zbor za republiko: Blokade in zavlačevanje vlade pri projektu EPK

Deli na:
Zbor za republiko: Blokade in zavlačevanje vlade pri projektu EPK

Foto: arhiv Reporterja

Vlada je z blokadami in zavlačevanjem ogrozila projekt evropske kulturne prestolnice mesta Maribor, meni Zbor za republiko ob skorajšnjem začetku EPK 2012. "Evropska prestolnica kulture je prvovrsten državni projekt, ki bi moral biti leta 2012 deležen absolutne prioritete Ministrstva za kulturo in drugih državnih kulturnih ustanov," pravijo v zboru.

Objavljamo izjavo Zbora za republiko

Člani Zbora za republiko smo se seznanili s položajem projekta EPK v Mariboru, ki se bo uradno začel 14. januarja 2012. Ugotavljamo, da se je vlada v odhajanju do projekta ves čas obnašala po načelu blokad in zavlačevanja, kar je projekt večkrat ogrozilo in povzročilo kadrovske spremembe. Zadnje so dodatno zamajale že tako nestabilne razmere. 
 
Eden od vzrokov za nastali položaj je gotovo v pomanjkanju zavesti, da gre za slovenski in ne samo za mariborski ali štajerski projekt. Evropska prestolnica kulture je prvovrsten državni projekt, ki bi moral biti leta 2012 deležen absolutne prioritete Ministrstva za kulturo in drugih državnih kulturnih ustanov. Gre za projekt, ki bi moral prispevati k rasti urbanističnega, kulturnega in tudi gospodarskega standarda vzhodne Slovenije.
 
Le-ta je na omenjenih področjih podhranjena in zanemarjena, kar je posledica centralističnega in tudi ideološko strankarskega pristopa do regionalnih pobud in projektov. Promocija Slovenije skozi EPK je na samem začetku ogrožena in kaže na majhnost zbirokratizirane državne uprave in na politično ozkost ter selektivnost, ki nista sposobni razlikovati med strankarsko pripadnostjo in državotvorno ter nacionalno pomembno usmeritvijo. Dejstvo je, da država do začetka EPK ni namenila niti enega evra za investicije v kulturno infrastrukturo mesta Maribor, kot osrednjega kraja dogajanja. Obiskovalci vsebinskega dela EPK iz domovine in tujine bodo imeli žal priložnost videti lep del starega mestnega jedra v neobnovljenem stanju, da o galeriji, knjižnici in drugih za obnovo predvidenih objektih ne govorimo.
 
Zbor za republiko poziva vse odgovorne v državi, še posebej izvršilno vejo oblasti, da ta mačehovski odnos do evropske prestolnice kulture spremenijo in v preostalem času dokažejo, da je EPK slovenski projekt državnega pomena in da se prav s tovrstnimi projekti izkazuje, kakšna je kulturna in državniška zavest politične elite, kakor tudi državljanov.
 
Zbor za republiko
predsednik dr. Lovro Šturm