Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žbogar očita Janši, da je kampanjo za VS ZN zlorabil kot še eno priložnost za rušenje vlade

Deli na:
Žbogar očita Janši, da je kampanjo za VS ZN zlorabil kot še eno priložnost za rušenje vlade

Samuel Žbogar - Foto: Mediaspeed

Kampanja za nestalno članico VS ZN je priložnost, ki bi jo lahko vsi izkoristili za pomoč Sloveniji pri doseganju tega cilja in ne kot še eno priložnost za rušenje vlade, se je včeraj na tvit predsednika SDS Janeza Janše, da je Slovenija vložila kandidaturo na izrecno prošnjo zaveznikov, odzval državni sekretar na MZEZ Samuel Žbogar.

Kampanja je bila dobra, ostajamo previdno optimistični glede volitev, ki bodo 6. junija, je poudaril Žbogar, ki se je na vprašanje novinarjev v izjavi s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič v državnem zboru odzval na Janšev ponedeljkov tvit.

V njem je predsednik SDS razkril, da je Slovenija v času njegove vlade vložila kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta ZN na izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in Natu. V primeru neuspeha na glasovanju v Generalni skupščini ZN Janša, kot je med drugim zapisal, pričakuje takojšen odstop ne le zunanje ministrice Tanje Fajon, ampak celotne vlade.

Janša je s tem razkritjem v kritičnem obdobju zbiranja podpore za nestalni sedež po oceni izkušenih diplomatov in zunanjega ministrstva zavestno in načrtno škodil slovenskim možnostim za uspešnost kandidature, piše Delo.

Kampanja za VS ZN Sloveniji odpira številna vrata in dokazuje, da je ravno tako pomembna kot sam cilj, je poudaril državni sekretar na zunanjem ministrstvu Žbogar, ki se je v prostorih DZ s Klakočar Zupančič sešel s slovenskimi poslovneži v Ruandi.

"Janša misli svoje misli, jaz verjamem, da imamo zelo dobre možnosti in bom optimistična, dokler ne bodo izvedene volitve," pa je dejala Klakočar Zupančič. "Srčno upam in si želim, da Slovenija dobi ta nestalni sedež. Ne bi se ukvarjala z njegovimi črnimi napovedmi," je dodala.

Janša je očitke, da njegov tvit škodi slovenski kandidaturi, odločno zavrnil. "Taka opozorila lahko kvečjemu pomagajo naši kandidaturi, in to predvsem v smislu, da vladajoči ne ponavljajo streljanja v lastno koleno iz dneva v dan," je poudaril v izjavi novinarjem.


"Če kdo misli, da je bila to kaka velika skrivnost, naj si prebere medije iz tistega časa, saj je bilo vsem jasno, da to ni solo akcija Slovenije," je dejal. "Glede na to, da niti nismo bili na vrsti, je bilo jasno, da je do vložitve te kandidature prišlo po širšem posvetu v mednarodni skupnosti, o tem se je na široko pisalo in govorilo in ta očitek nima nobene veze," je poudaril.

Slovenija je, kot je dejal Janša, "kandidaturo v času naše vlade vložila več ali manj na izrecen predlog ameriških in evropskih zaveznikov", ker se je takrat ocenjevalo, da je kredibilna članica zavezništev, ki ima velike možnosti za pridobitev dvotretjinske večine glasov v Generalni skupščini ZN.

To, kar počne aktualna vlada, pa je dvignilo veliko obrvi po svetu, je dodal in pri tem izpostavil "barbarski sklep" vlade, ki je ukinila dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, pa tudi torkovo glasovanje koalicijskih poslancev v državnem zboru pri sprejemanju deklaracije, s katero se je Slovenija pridružila skupini več kot 20 držav, ki so gladomor v Ukrajini priznale kot genocid.

Proti deklaraciji je glasovalo osem poslancev DZ, in sicer poleg petih poslancev Levice še trije poslanci Svobode, trije poslanci največje vladne stranke pa so se glasovanja vzdržali.

"Glede na to, da resolucije, ki obsojajo Rusijo in posredno Belorusijo v Generalni skupščini ZN v zadnjem letu dobijo tudi po 140 ali več glasov, je popolnoma jasno, da tukaj igrati na prorusko karto nima smisla," je med drugim opozoril Janša.

Na Janšev zapis se je včeraj ob robu odprtja Dnevov medgeneracijskega sožitja odzval tudi koordinator Levice in podpredsednik vlade Luka Mesec.

"Na žalost tudi takrat, ko imamo zelo jasen zunanjepolitični interes, kjer bi morali kot država stopiti skupaj, vsaj ena stranka nikoli noče razumeti interesa države in govori vse tisto, kar nam v resnici države po svetu očitajo," je opozoril. To, da naj bi za našo kandidaturo stale ZDA, je argument, ki dejansko lahko zruši kandidaturo Slovenije, je opozoril.