Revija Reporter
Slovenija

Se je Igor Zorčič ustrelil v koleno?

Igor Kršinar
1 10.453

28. dec. 2021 6:00 Osveženo: 7:47 / 28. 12. 2021

Deli na:

Igor Zorčič v DZ

DZ

Igor Zorčič ustanavlja stranko, a zanjo ni prepričal niti svojih poslancev. Je zamudil priložnost, da si podaljša politično kariero?

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič bo po novem letu ustanovil stranko Liberalni demokrati (LIDE), do takrat pa bo zbral najmanj dvesto overovljenih podpisov ustanoviteljev. Med njimi za zdaj ni (drugih) nepovezanih poslancev, saj med njimi ni preveč navdušenja nad novo stranko.

Denimo vodja skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga ne komentira tega, ali se bo pridružila stranki LIDE. Tudi Jurij Lep naj bi se raje pridružil kateri od že uveljavljenih strank, pri čemer se največkrat omenja LMŠ. Branislav Rajić se je že preselil v poslansko skupino SAB. Tako Zorčičeva stranka najverjetneje ne bo imela niti treh poslanskih podpisov, kar bi ji omogočilo vložitev liste brez zbiranja podpisov volivcev.

Nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je na začetku leta zapustil Desus, se je sicer z Zorčičem pogovarjal o sodelovanju, vendar pa se ji bo pridružil šele, ko bo videl, da gre v pravo smer. Prav tako dogajanje zgolj opazuje nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc, ki se je sicer udeležila prve javne tribune Roberta Goloba. Slednjega si Zorčičeva skupina še najbolj želi v svojih vrstah, a po naših zanesljivih informacijah ne kaže zanimanja za to.

Tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, ki je nastopil na Golobovi tribuni, ni zainteresiran za LIDE. Tako ostanejo le razočarani (bivši) člani SMC, morda še kakšen iz nekdanje stranke Zares, LDS in razpadajočega Desusa. V slednjem si sicer želi sodelovanja z nepovezanimi poslanci, dokler še niso »oddani«. Brez skupne liste s katero drugo stranko je torej Zorčičeva stranka obsojena na propad.