Revija Reporter
Slovenija

Zasavje: Švagan in Gabričeva zmagala, v Hrastniku drugi krog

Igor Gošte

19. nov. 2018 8:39 Osveženo: 8:43 / 19. 11. 2018

Deli na:

Matjaž Švagan, uro po zaprtju volišč

Igor Gošte

O zmagi Matjaža Švagana so bili Zagorjani prepričani takoj, ko se je odločil, da se bo potegoval za svoj sedmi mandat. Ne prav dosti manj jih je bilo prepričanih, da bo tudi Jasna Gabrič zmagovalka volitev v Trbovljah. Ne tako močno in ne nujno v prvem krogu, pa vendarle. Skoraj vsi pa so v Hrastniku pričakovali drugi krog. Lahko rečemo, da je šlo vse po napovedih in pričakovanjih.

Matjaž Švagan, stranka Zagorje gre naprej (ZGN) je v Zagorju ob Savi pričakovano zmagal že na sedmih volitvah, na katerih je kandidiral za župana. Tokrat je prejel blizu oseminsedemdeset (78) odstotkov. Čeravno je imel pri uspešnem podjetniku Slavku Jelševarju iz SLS dostojnega protikandidata, ki so mu Zagorjani tokrat namenili dobrih šestnajst (16) odstotkov podpore, njegovi stranki pa bodo v novem sklicu pripadala štiri (4) mesta.

Tudi v petindvajset (25) članskem občinskem svetu bo imel Švagan s svojo stranko ZGN večino, trinajst (14) svojih svetnikov. Tako je bilo tudi v skoraj vseh mandatih doslej. Zmago na volitvah je s svojimi podporniki pričakal na Izlakah na Turistični kmetiji Zorec, kjer je za nas povedal: „Moja že sedma zaporedna izvolitev za župana in ponovna večina v občinskem svetu dokazujeta, da delam pošteno, kar so nenazadnje volivci opazili. Veseli me, ker so tudi preostali trije kandidati za župana šli v volitve spoštljivo in korektno.“

Na naše vprašanje, kako to, da na lokalnih volitvah vse bolj zmagujejo nestrankarske liste ali male lokalne stranke pred velikimi strankami, je dejal: „Sam sem pred leti zmagoval kot del LDS, kot kasneje s svojo stranko Zagorje gre naprej. Moji mandati so vezani na ime in priimek, na delo in manj na neko stranko. Seveda pa brez dobre ekipe, ki jo imam za sabo ne gre.“ Švagan, ki je tudi podpredsednik Državnega sveta, bil pa je tudi dolgoletni poslanec Državnega zbora, o visoki državni politiki zaenkrat ne razmišlja, saj ima v Zagorju še kar nekaj projektov, ki jih želi s pomočjo ekipe uresničiti.

Nekoliko presenetljivo pa je prepričljivo s skoraj sedeminšestdesetimi (67) odstotki že v prvem krogu zmagala mlada Jasna Gabrič s svojo stranko Lista Jasne Gabrič za Trbovlje. Slednja bo imela s štirinajstimi (14) svojimi svetniki ravno tako lagodno večino, kot Švagan v Zagorju. V tem mandatu jih je imela le šesti (6). V petindvajset (25) članskem občinskem svetu bo imela štiri (4) svetnike tudi stranka SDS, kar pa je dva manj kot v prejšnjem mandatu. Tudi v Zagorju in Hrastniku največja slovenska stranka ni dosegla preboja. Ostala je na enem v hrastniškem in dvema svetniškima mestoma v zagorskem občinskem svetu.

Stranka SDS se je v Trbovljah na prejšnjih volitvah s svojim takratnim županskim kandidatom Borutom Dolancem celo uvrstila v drugi krog, kjer je potem zmagala Gabričeva. Tokrat je z zdravnico Alenko Forte, ki ima svoj medicinski center in je vplivna članica SDS, nekoliko razočarala, saj so ji volivci namenili le nekaj manj kot dvanajst (12) odstotkov. Kar je le dober odstotek podpore več od tretje uvrščenega Jožeta Pustoslemška. Gabričeva je zmago proslavila v lokalni gostilni Mala malica, kjer nam je dve uri po zaprtju volišč povedala: „Ko kandidiraš in je sedem kandidatov za eno mesto, te skrbi. Prvo kar si želiš je, da ne bi bilo drugega kroga. Ko potem vidiš volilne izide s takšnimi odstotki kot sem jih prejela sama in tudi moja lista, si lahko mirno rečeš, da je to izredno velik uspeh.“

Zagotovo, saj ji v občinskem svetu, kjer doslej še zdaleč ni imela večine, spretno krmariti, da je pod streho spravila vse občinske proračune in da ji je uspelo realizirati večino tistega, kar je pred štirimi leti napovedovala. Pred njo so občino Trbovlje vodili prekaljeni in izkušeni politiki, zato ji kot mladi županji, ki je stopila v njihove čevlje, ni bilo lahko.

Za opazovalce lokalne politike ji je pravi preboj uspel z odličnimi reakcijami in delom pri sanaciji skalnega podora. „Štiri leta težkega dela je za mano, za nami. Zagrizli smo v veliko kislih jabolk, ki bi jih mogoče kdo drug pustil ob strani, jaz pa sem vedela, če tega ne bomo naredili, na dolgi rok ne bo prav. Prvi dve leti smo delali tudi kaj takega, kar ni bilo priljubljeno, a se je izkazalo kot dobro. Kot tako so moje delo ocenili tudi Trboveljčani, ki so mi dali svoj glas,“ je še povedala in izrazila upanje, da bo z zasavskima županoma tudi v tem mandatu lepo sodelovala.

Jasna Gabrič je tokrat zmagala v prvem krogu

Igor Gošte

Zagotovo bosta Švagan in Gabričeva v tem mandatu sodelovala z novim hrastniškim županom. Nekdanji poslanec in dolgoletni župan Miran Jerič se je tokrat odločil, da ne bo več kandidiral za župana. Očitno v njegovi listi Za našo dolino niso našli dovolj prepričljivega kandidata, ki bi zapolnil vrzel po njegovem odhodu. Njegov adut Jani Medvešek je sicer med sedmimi kandidati za župana prejel največ podpore. S skoraj triintrideset (33) odstotno podporo se bo v drugem krogu moral pomeriti z Markom Funklom, borcem proti prekarnemu delu, ki je prejel triindvajset (23) odstotno podporo.

Ker sta veliko podpore med volivci požela tudi tretje in četrto uvrščena predsednik zasavskih veteranov vojne za Slovenijo Božo Majcen in humanitarni delavec Gregor Pajić, bo verjetno pred drugim krogom še zanimivo in bosta zmagovalca prvega kroga zagotovo želela pridobiti podporo enega ali drugega. Vsekakor pa so tudi v Hrastniku, tako kot v celotnem Zasavju, klasične stranke, predvsem desne ali desnosredinske stranke doživele poraz. Tako oba kandidata za drugi krog županskih volitev v Hrastniku kot zmagovalca v Trbovljah in Zagorju ne moremo prišteti na desnico ali desno sredino. Prej na levico oziroma levo sredino.