Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Romana Jordan: Intervju z nekdanjo evroposlanko SDS

Deli na:
Romana Jordan: Intervju z nekdanjo evroposlanko SDS

Romana Jordan - Foto: Primož Lavre

Romana Jordan je prepričana, da pravkar izvoljena vlada ne bo dokončala rednega mandata, saj je premier Marjan Šarec odvisen od podpore Levice, ki je v koalicijsko pogodbo vsilila svoje zahteve, vendar so zelo neugodne za gospodarstvo.

Glavni razlog, da Janez Janša kljub visoki zmagi na volitvah ni sestavil vlade, je po njenem v predvolilnih razpravah, na katerih so se stranke opredeljevale proti sodelovanju z njim. Meni tudi, da se je SDS s svojo retoriko preveč pomaknila v desno in zaprla prostor zaveznicam, hkrati pa sredino prepustila strankam, ki z njo ne želijo sodelovati. Pogovarjali smo se tudi o zadnjem dogajanju v Evropskem parlamentu ter povezavi med SDS in madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Danes je državni zbor izvolil vlado Marjana Šarca. Koliko časa ji napovedujete? Bo Marjan Šarec premier do konca mandata ali bodo njegov mandat končale predčasne volitve?



Dolžino mandata je zelo težko napovedati, ker koalicijske stranke delujejo konfuzno že pri interpretaciji koalicijske pogodbe. Prav ta mehkoba v interpretaciji napoveduje vroče, zelo težko obdobje za te stranke, zato menim, da se bo mandat predčasno končal. Kdaj, pa je veliko vprašanje, saj je to odvisno od ocene koalicijskih strank, da z vztrajanjem v vladi izgubljajo preveč in je bolje, da se začnejo pripravljati na predčasne volitve.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Jordanova poudari, da je po volitvah, na katerih je SDS zmagala a ostala v opoziciji, pred stranko resen razmislek, kako naprej; izpostavi, da spet ni šlo za normalno volilno kampanjo ampak so se stranke opredeljevale, ali so pripravljene sodelovati s SDS in Janšo; ugotavlja, da je premikanje na desno SDS škodilo; meni, da bi bilo gotovo drugače, če stranka ne bi ponudila za premiersko mesto tako močne osebnosti, kot je Janez Janša; pove, zakaj se ji poudarjanje Orbanove drže in njegove primerjave z Janšo ter SDS z Fideszom ne zdi umestno.