profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zares: Vse je še odprto, zmagovalec ni vnaprej določen

Deli na:
Zares: Vse je še odprto, zmagovalec ni vnaprej določen

Udeleženci sobotne konvencije Zares so soglasno potrdili strankin volilni program ter poročilo predsednika stranke Gregorja Golobiča za minulo leto, s čemer so mu tudi izrekli zaupnico. Odločili so, da gredo na volitve z Manifestom za odgovorno ekonomijo in skladno s tem z novim imenom stranke, ki bo Zares - socialno liberalni.

Medtem, ko so udeleženci konvencije program in predsednika Golobiča podprli soglasno, pa je bilo odločanje o novem imenu stranke tesno. Med drugim se nekateri niso strinjali s tem, da bi stranko preimenovali pred volitvami. Za predlog je glasovalo 56 članov konvencije, proti jih je bilo 53.

Konvencija Zares je v Ljubljani potekala pod sloganom Vrnimo Sloveniji prihodnost, njeni člani pa so o programu stranke razpravljali okoli tri ure. Največ razprave je bilo o potrebi po spremembah in novi, socialni ter odgovorni ekonomiji. Številni so izpostavili prepričanje, da je za nizko podporo stranke v javnosti kriv njihov upor kapitalističnim lobijem in tajkunski politiki.

Vse je še odprto, zmagovalec ni vnaprej določen, pa je v razpravi ocenil poslanec Zares Pavel Gantar. Danes je zelo močno napaden neoliberalizem, vendar je v Sloveniji po njegovem mnenju glavni krivec neokorporativizem. "Borba bo težka, a lahko dobimo to bitko," je ocenil Gantar, ki je glede rezultata na volitvah optimist, za njihov program pa meni, da je konjunkturen.

Podpredsednica stranke Darja Radić je sicer izrazila pričakovanje, da bo Zares po volitvah v opoziciji. Evropski poslanec iz vrst Zares Ivo Vajgl je ocenil, da biti v koaliciji ni nič slabega samo po sebi. Izbira med Borutom Pahorjem in Janezom Janšo pa je po njegovih besedah katastrofa.

Po mnenju nekdanjega poslanca Zares Vita Rožeja si ljudje želijo pravičnosti. Spomnil je tudi na današnje proteste, na katerih po njegovih ocenah protestira generacija, ki "nima perspektive".

Generalni sekretar Zares Bogdan Biščak ocenjuje, da je program Zares pozitiven. Poudaril je, da manifest ni celovit program stranke, temveč je dodatek k programu iz leta 2008.

Da je manifest stranke morda v tem trenutku nepotreben, pa ocenjuje članica Zares Jelena Aleksič. Po njenih besedah bi lahko le nadgradili program iz leta 2008, za manifest pa je glasovala zato, ker verjame, da je bil napisan v "dobri veri". Sicer pa upa, da bo na volitvah nastopilo več novih obrazov.