mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaresovci: Na dnu smo, ker smo se uprli kapitalističnim lobijem

Deli na:
Zaresovci: Na dnu smo, ker smo se uprli kapitalističnim lobijem

Foto: Bobo

Stranka Zares bo na današnji konvenciji v Ljubljani potrjevala volilni program oz. Manifest za odgovorno ekonomijo, poleg tega pa želi ime stranke preimenovati v Zares - socialno liberalna stranka. Strankarski veljaki so sicer prepričani, da je za nizko javnomnenjsko podporo, ki jo uživa Zares, kriv njihov upor kapitalističnim lobijem.

Prvak Zares Gregor Golobič meni, da stranka sedaj lahko ponudi "višje ratinge", in sicer s programom. Manifest za odgovorno ekonomijo po njegovih besedah predstavlja veliko novost na slovenskem političnem trgu in izziv za vse nove akterje, ki jih še čakamo, da se bodo izrekli o ključnih razvojnih vprašanjih Slovenije. "Zaenkrat je šlo bolj za licitacijo, koliko odstotkov bi kdo rad imel in katere volivce bi kdo komu odvzel," je dejal Golobič.

Sam verjame, da bo stranka vnovič prišla v parlament, ker tudi verjame, da bodo volivci v prihodnjem mandatu želeli imeti glas, kot so ga imeli doslej. Po njegovih besedah "glas, ki je bil na strani javnega interesa in se je neustrašno zoperstavil vsem lobijem". Taka stranka je nepogrešljiva za delovanje parlamenta, če bo to legitimno in po volji ljudi, je prepričan Golobič.

Po njegovih besedah so v volilnem programu izpisali diagnozo stanja, v katerem se je znašla Slovenija, ter to nadgradili. Opozoril je, da so bili edina stranka, ki se je uprla t.i. nemško francoskemu vlaku ter ideji, da je krčenje socialnih pravic edina pot do okrevanja. V Zares namreč menijo, da je treba okrepiti investicije in vlaganje v znanost.

Predsednik Zares je sicer spomnil na današnji protest proti "nasilju finančnega kapitalizma", katerega številni udeleženci se po njegovih besedah lahko "mirno podpišejo" pod manifest Zares. Ta želi dati jasno sporočilo, da "tako kot je, ne more iti več naprej".

Prepričan je, da je bila Zares že pred volitvami "trn v peti", češ da ogroža običajno delovanje politike. To so, dodaja Golobič, v minulem mandatu tudi pokazali, ko so se denimo "upirali, da bi stranke kadrovale na način, kot so". Pri tem izpostavlja imenovanje Draška Veselinoviča za predsednika uprave NLB, ki je bil po Golobičevem mnenju imenovan na podlagi političnega dogovora z namenom, da bo reševal "nasedle tajkune".

Tako je Golobič v svojem nagovoru na konvenciji ocenil, da je Zares povlekla vrsto "naivnih" potez, saj njihove odločitve niso "egoistično motivirane" in jim niso prinesle političnega dobička. Pri tem izpostavlja pobudo za oblikovanje levega trojčka, upor zgodbi s tajkunskimi krediti, gradnji Teša 6 in nazadnje izstop iz koalicije.

V Zares so zato po njegovih besedah prepričani, da je treba Novo politiko nadgraditi z Novo ekonomijo. "Prihaja čas konfrontacije vsebin in tu je naša priložnost. V teh soočenjih smo najmočnejši," je zbrane še nagovoril Golobič.


Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je pred konvencijo ocenil, da se bodo ljudje odločali, ali želijo, da v Sloveniji spet dobimo izbiro med neoliberalci in turbokapitalisti, ali pa želimo spremembe v smeri socialno odgovornega podjetništva. Zares je, tako Juri, ena od strank, ki ponuja tak program. Juri se sicer boji, "da bo prevladal duh neoliberalizma v drugih strankah".

Ljudem je treba po njegovih besedah povedati, da je Zares ena redkih strank, ki "nima niti botrov, niti lobijev za sabo, niti medijske podpore, ki je včasih odvisna od podpore močnih finančnih skupin".

Danes bodo po Jurijevih besedah odločali tudi o spremembi imena stranke. Prvotnemu imenu Zares bi dodali, da so socialno liberalna stranka. Ekonomsko in družbeno izrazito socialna, liberalna pa pri zaščiti človekovih pravic.

Zadnji podatki po besedah poslanca Zares Pavla Gantarja kažejo velike spremembe v slovenskem političnem prostoru, toda treba je povedati, da "ima za to zasluge Zares". Gantar priznava, da so oni tisti, ki so sprožili vladno krizo, "konec te tragedije, konec obupa in brezupa ter omogočili, da gredo tudi novi na volitve in rešijo to zadevo". V predstavi programov in idej bo Zares še pokazal svoje vrline, je prepričan Gantar.

Tudi po Gantarjevih besedah je bil problem Zares to, da so jih dojemali kot tiste, ki delajo težave v koaliciji. V resnici "pa smo želeli nekatere zadeve urediti", pri čemer navaja vprašanje Teša 6, bančnih kreditov in financiranje tajkunov.

Nekdanji poslanec Zares Vito Rožej je dejal, da so se zadeve, ki so jim ves mandat nasprotovali, pri čemer navaja nasprotovanje netransparentnim kreditom ter Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS, pokazale kot resnične. Nasprotovanje temu je bil po njegovih ocenah razlog za to, da je bila stranka deležna "takega medijskega pritiska".

Tudi poslanec Zares Franci Kek glede nizke javnomnenjske podpore javnosti meni, da Slovenija živi pod vtisom tistih, ki imajo "dovolj denarja, da pripovedujejo svojo zgodbo, ki je drugačna od dejanske". Kek tako ocenjuje, da Slovenija potrebuje stranko, kot je Zares, ki si "upa upreti raznim lobističnim interesom, ki večini Slovencem nič ne koristijo, temveč skrbijo bolj za svoje interese".

Na konvenciji pravkar poteka razprava o volilnem programu in Manifestu za odgovorno ekonomijo. Že na začetku je Golobič predstavil poročilo za preteklo leto in programu za prihodnje leto, o čemer bodo udeleženci konvencije kasneje glasovali ter se s tem izrekli o zaupnici predsedniku.