kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zares brani svoj fevd v energetiki; Kopač, Golobič v napad

Deli na:

Direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik je ogrožal projekt Teš 6, pravi Janez Kopač, vodja direktorata za energetiko. Porabljenih je že 200 milijonov, le malo dela pa je končanega, je dejal za TV Slovenija. Obenem visokošolski minister Gregor Golobič meni, da je bil projekt Teš 6 voden "slabo in netransparentno".

Direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik je ogrožal projekt Teš 6, pravi Janez Kopač, vodja direktorata za energetiko. Porabljenih je že 200 milijonov, le malo dela pa je končanega, je dejal za TV Slovenija. Obenem visokošolski minister Gregor Golobič meni, da je bil projekt Teš 6 voden "slabo in netransparentno".

Direktor Direktorata za energetiko pri ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač ocenjuje, da bi lahko bil projekt Teš 6 ogrožen zaradi dosedanjega načina vodenja. Od novega vodstva Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) pričakuje, da bo naročilo finančno revizijo nekaterih poslov in da bo gradbeno dovoljenje za ta objekt izdano do marca prihodnje leto.

Kopač je v dnevniku Televizije Slovenija dejal, da je država ves čas podpirala projekt Teš 6, vendar je bivši direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik pripeljal projekt tako daleč, da je njegova izvedba ogrožena. "Ni zaprta finančna konstrukcija, nimajo gradbenega dovoljenja za sam objekt, nimajo okoljevarstvenega dovoljenja, odprtih je vrsta drugih dilem, vsa oprema pa je že naročena in v izdelavi, porabljenih je bilo že 200 milijonov evrov", je med drugim dejal Kopač.

Od novega poslovodstva Kopač pričakuje, da bo zadeve uredilo in počistilo. Projekt po njegovem ni zamrznjen, ampak ga poskušajo rešiti, "kajti grozi mu, da bo nasedel zaradi nesposobnosti pri vodenju". Cene projekta se verjetno ne da znižati, utegne se celo zgoditi, da bo ta višja zaradi skritih stroškov, o katerih informacije dobivajo šele zdaj, je povedal Kopač in dodal, da je ravno netransparentnost pri tem projektu glavna grožnja njegovi izvedbi.

Kopač pričakuje, da bo vodstvo HSE naročilo revizijo nekaterih poslov in da bo gradbeno dovoljenje izdano do marca prihodnje leto. Z vsako zamudo se namreč stroški povečajo za več deset milijonov evrov.

Kopač je na TVS tudi poudaril, da je bil prejšnji nadzorni svet HSE sestavljen politično in da je bil zaradi nekompetentnega vodenja holdinga tudi zamenjan. Sedanji je sestavljen izključno iz profesionalnih in strokovnih ljudi, od katerih nobeden ni v nobeni stranki. Kot pravi, je prepričan, da je ta ekipa primernejša za vodenje tako velikega sistema.

Kopač je še odločno zanikal trditve bivšega direktorja Teša Uroša Rotnika, da bi se zavzemal, da bi posamezna podjetja dobila posel pri projektu Teš 6. Zavrnil je tudi, da bi podjetje Ultra v času projekta Teš 6 poslovalo s Termoelektrarno Šoštanj. "Ultra se ni javljala na noben razpis. Vse to so laži in podle insinuacije," je dejal Kopač.

Zavajanje javnosti

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) zavračajo trditve o povezavi med odpoklicem bivšega direktorja Termoelekrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika in domnevno na novo odprto finančno konstrukcijo Teš 6, ki so se pojavile v medijih. "To ne drži ter gre za zavajanje javnosti in dejansko ogrožanje izvedbe projekta," so prepričani v HSE.

V soboto je vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar v sporočilu za javnost v odzivu na trditve ministra za visoko šolstvo in predsednika Zares Gregorja Golobiča navedel, da so za vse pripravljalne izvedbe faze projekta Teš 6 dobili potrebna gradbena dovoljenja ter da je odstavitev Rotnika odprla zaprto finančno konstrukcijo projekta. Prav tako je Brešar poudaril, da so zagotovili priklop v elektro omrežje ter da imajo okoljevarstveno soglasje agencije za okolje.

V holdingu v današnjem sporočilu za javnost pojasnjujejo, da ima Teš sicer res pridobljena gradbena dovoljenja za vse navedene pripravljalne gradbene faze, "vendar je v tem trenutku ključno, da še nista pridobljeni gradbeni dovoljenji za hladilni stolp in glavni pogonski objekt".


Kot navajajo, utegne zaradi zahteve dobavitelja glavnega pogonskega objekta, da morajo pred začetkom montaže objekta biti zaključena vsa višinska dela na hladilnem stolpu, priti do zamude pri začetku gradbenih del in posledično do posledic na časovno izvedbo samega projekta.

Na nevarnost zamud je Odbor za aktivni nadzor Teša 6 v preteklih mesecih že večkrat opozoril poslovodstvo Teša, dodajajo.

V HSE tudi zavračajo, da je Rotnikova zamenjava odprla finančno konstrukcijo ter da so banke zamenjavo v vodstvu Teša sprejele z začudenjem. Kot so pojasnili, je "iz elektronske korespondence vidna zgolj zahteva po legitimnih pojasnilih in zamenjavi imena direktorja v dokumentih za podpis".

Čeprav je Teš pridobil okoljevarstveno soglasje, pa še ni pridobil okoljevarstvenega dovoljenja, brez katerega pa ministrstvo za okolje ne bo izdalo gradbenega dovoljenja ne za hladilni stolp niti za glavni pogonski objekt, ocenjujejo.

Več bodo v HSE pojasnili na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Ultra nima nič s Teš

Na včerajšnje sporočilo vodje projekta Teš 6 se je danes odzval tudi predsednik stranke Zares Gregor Golobič. Po njegovem je v tem sporočilu projektna skupina "poskušala z zavajanjem in izogibanjem ključnim vprašanjem prikriti dejstvo, da je bil projekt TEŠ 6 doslej voden slabo in netransparentno". Po Golobičevem mnenju je tudi iz današnjega sporočila HSE razvidno, da v projektni skupini niso prav v ničemer z argumenti ovrgli vseh odprtih vprašanj.

Obenem se je glede petkovih izjav velenjskega podžupana Srečka Meha (SD), da je do zamenjave Rotnika po njegovih informacijah prišlo zato, ker podjetje Ultra v Tešu ni dobilo posla, oglasil direktor Ultre Gregor Breznik. Ta je izjave Meha označil za neresnične in izmišljene.

"Družba Ultra niti sama niti preko katere koli od svojih hčerinskih družb ni v tem tisočletju poskušala pridobiti nikakršnega posla, vezanega na Teš, niti samostojno, niti prek drugih družb, niti se ni s komer koli dogovarjala za kakršne koli posle, ki bi bili vezani na Teš ali Teš 6," poudarja Breznik.

"Takšne neutemeljene trditve in laži predstavljajo načrtno škodo družbi Ultra, zato bodo proti vsem, ki jih razširjajo, sproženi ustrezni kazenski in civilni postopki," je še napovedal Breznik.

Glede Mehovih izjav je Gregor Golobič, ki je solastnik Ultre, že v petek v Odmevih na TV Slovenija dejal, da bo Meh imel na sodišču možnost dokazovati svoje trditve. Meh mu je takoj zatem odgovoril, da ima za svoje navedbe pričo.