benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada je potrdila poroštva za TEŠ 6

Deli na:
Vlada je potrdila poroštva za TEŠ 6

Foto: Bobo

Vlada se je danes odločila državnemu zboru predlagati, da potrdi predlog zakona o poroštvu za Teš 6, po katerem bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo EIB, a pod določenimi pogoji. Med drugim morata Premogovnik Velenje in Teš skleniti dolgoročno pogodbo za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul.

Kot je po seji vlade povedal premier Janez Janša, je vlada sicer dala pozitivno mnenje na predlog zakona o poroštvu, ki ga je v parlamentarno proceduro vložil poslanec Srečko Meh (SD), a pod določenimi pogoji.

Pred odobritvijo poroštva v DZ mora investitor, torej Termoelektrarna Šoštanj (Teš), po pojasnilih ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača opraviti pogajanja z vsemi dobavitelji s ciljem znižanja vrednosti iz četrtega noveliranega investicijskega programa in jih čim bolj približati vrednostim iz tretjega, pri čemer morajo biti v končni vrednosti zajeti vsi potrebni stroški.

"Vrednosti se ne smejo povečati niti za evro," je poudaril in pojasnil, da je razlika med omenjenima programoma približno 100 milijonov evrov. Ob tem je ocenil, da "smo na točki, ko so stvari večinoma zaprte, ko je glede na podpisane pogodbe zelo težko doseči kakšno pomembno racionalizacijo naložbe", a verjame, da to ni nemogoče.

"Verjamem, da bo v bodoče, v kolikor bo vodenje tega projekta prevzela usposobljena profesionalna ekipa, to toliko bolj mogoče," je dejal. Na vprašanje, ali to pomeni zamenjavo dosedanje ekipe na projektu, pa je pojasnil, da je to stvar "tistih, ki imajo upravljalska upravičenja glede podjetij, kot sta Teš in HSE".

Vendar pa so sklepi vlade, stališča protikorupcijske komisije in revizijske ugotovitve take, ki po ministrovih besedah "govorijo o tem, da bi bilo to ne samo racionalno, ampak skoraj nujno v prihodnje storiti".

Premogovnik Velenje in Teš morata skleniti pogodbo o dolgoročni dobavi po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul, kot jo določa zadnji noveliran investicijski program. To je sicer po ministrovi oceni zelo "oster pogoj, vendar ga je treba izpolniti".

Projekt se mora tudi dokončati po priloženem terminskem načrtu, določenem v zadnjem noveliranem programu za Teš 6, hkrati pa je treba pred odobritvijo poroštva izpolniti vse pogoje za doseganje donosnosti s sektorsko politiko za področje energetike ter zagotavljati zmanjšanje emisij CO2 iz zadnjega noveliranega investicijskega programa.


"Vsi ti pogoji morajo biti vključeni v pogodbo med državo in Tešem, ki mora biti sklenjena pred odobritvijo državnega poroštva," je poudaril minister in dodal, da je imela vlada danes pred seboj dve možnosti, odločila pa se je za najmanj slabo - "tisto, ki bo omogočila, da bo investicija dokončana ceneje, kot bi bila brez državnega poroštva".

Poroštvo, tako Černač, zagotavlja znižanje stroškov za dokončanje projekta, pomeni cenejše vire financiranje in je v tem smislu racionalnejša rešitev kot v primeru, da ga ne bi bilo. Stališče vlade do poroštva je pozitivno ob predpostavki uveljavitve ustrezne odgovornosti do vseh, ki v preteklosti niso storili vsega, kar bi bilo mogoče, da bi bil Teš 6 voden bolj gospodarno, bolj transparentno in z večjimi optimalnimi učinki.

Vsebinsko o Tešu 6 po ministrovi oceni ni več mogoče odločati - po vsebini je bil namreč čas za odločanje še v letu 2009, danes več ne. V kolikor bi se projekt ustavil na tej točki, bi bila škoda iz tega naslov glede na podpisane pogodbe okoli 600 milijonov evrov, treba pa bi bilo dokapitalizirati HSE, lastnico Teša, in sicer za okoli 400 milijonov evrov, je pojasnil.

"Za naprej je treba zagotoviti, da bo investicija vodena racionalno," je poudaril Janša in pojasnil, da gradiva, ki jih je vlada obravnavala, kažejo, da del projekta ni bil voden racionalno, zato so zahtevali nekatera pojasnila. Ob tem je premier še spomnil, da je že prejšnja vlada lansko pomlad zahtevala dodatna pojasnila, a jih še vedno ni.

Černač je spomnil, da je vlada že zadolžila ministrstvo za infrastrukturo, da izvede ustrezne postopke za uveljavljanje odgovornosti, nepravilnosti in pomankljivosti pri projektu - rok je konec aprila. Prav tako je naložila vodstvom Teša in HSE, da ugotovljene nepravilnosti pri dosedanjih pripravah in vodenju Teša 6 iz poročila revizijske hiše PWC ustrezno sankcionirata in najkasneje do 15. marca pripravita pisno poročilo o izvedbi ukrepov navedenih v izjavah vodstev Teša in HSE s 5. oktobra lani.

Projekt se je začel pred dobrimi šestimi leti ob predpostavki, da bo njegova vrednost okoli 600 milijonov evrov in takrat je bila odločitev po njegovem mnenju ustrezna. Vendar pa je medtem prišlo do bistvenih sprememb, do največje v letu 2009, in danes je vrednost projekta podvojena, je še spomnil minister in dodal, da bo Teš 6 po terminskem programu začel poskusno obratovati leta 2015.

Direktor Teša Simon Tot je za STA povedal, da je treba vladne sklepe maksimalno spoštovani, prepričan je tudi, da bi se med pogajanji z Alstomom dalo dobiti še kakšen popust. Glede sklenitve dolgoročne pogodbe za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul, pa to po njegovem mnenju "sploh ni problem", saj da je ta cena že zdaj zagotovljena. Za Tota je bistveno, da se projekt nadaljuje in da ga bo možno končati v predvidenem terminskem roku.

Teš 6 je trenutno ocenjen na 1,3 milijarde evrov. Teš je sicer pri Evropski investicijski banki (EIB) najel tudi 110 milijonov evrov posojila, zavarovanega z bančno garancijo. Poleg tega je elektrarna za financiranje projekta pridobila še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj, ki ni zahtevala državnega poroštva.