Revija Reporter
Slovenija

Tomaž Vesel spravil v red Jankovićev športni zavod

Ivan Puc

15. jul. 2020 13:23 Osveženo: 13:32 / 15. 7. 2020

Deli na:

Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča

Primož Lavre

Ko smo konec lanskega leta le preleteli revizijsko poročilo o poslovanju Javnega zavod šport Ljubljana, smo se lahko prijeli za glavo. Ta Jankovićev zavod, ki ga od leta 2012 vodi nekdanja Krimova rokometašica Tatjana Polajnar (pred njo ga je ljubljanski župan zaupal Romanu Jakiču, poznejšemu ustanovitelju stranke SAB), je od računskega sodišča za poslovanje v letu 2017 dobil negativno mnenje.

Med revizijskim postopkom zavod ni odpravil vseh razkritih nepravilnosti, jih je pa pozneje, kot lahko razberemo iz pred dnevi objavljenega porevizijskega poročila računskega sodišče o popravljalnih ukrepov, ki se jih je morala lotiti direktorica Tatjana Polajnar. 

Naj spomnimo denimo na očitek, da je bila direktorica Javnega zavod šport Ljubljana od 12. 1. do 15. 1. 2017 na službenem potovanju v Parizu z namenom ogleda športnih površin v sklopu svetovnega prvenstva v rokometu Pariz 2017. Ne ogled tekme Polajnar ni bila vabljena, ogled dvorane ni vodil organizator, karto si je plača sama (oziroma njen zavod), za štiri dni ogleda tekme v Parizu si je izplačala 800 evrov.

Podobno potovanje v »lastnem interesu« si je dvakrat v letu 2017 privoščil tudi področni direktor zavoda; odpotoval je v Glasgow na nogometno tekmo Slovenije in Škotske in v Istanbul na tekmo košarkarjev z Latvijo.      

Zavod je v nasprotju s predpisi izplačal za 46.502 evra delovne uspešnosti za povečan obseg dela in s tem kršil zakon pri odrejanju, opravljanju in izplačevanju nadurnega dela. Zavod je med drugim v podkrepitev popravljalnih ukrepov predložil zapisnik 68. tehničnega kolegija, na katerem je direktorica javnim uslužbencem na delovnih mestih vodij parkov, enot, oddelkov podala navodila glede odrejanja nadurnega dela ter uvedbe dodatne kontrole za opravljanje nadurnega dela.

Blago, material in storitve vredne 1.237.210 evrov je zavod leta 2017 nabavil v nasprotju z javnim naročanjem. Prihodke 2.664.836 evrov je v opreki s sklepom o ustanovitvi izkazal kot prihodke iz tržne dejavnosti in ne kot prihodke od izvajanja javne službe, od ustanovitelja pa zahteval in dobil dodatnih 600.000 evrov za nemoteno izvajanje dejavnosti.

Brez ustreznih postopkov je zavod najemnikom oddajal poslovne prostore, z nekaterimi športnimi klubi in društvi ni sklenil najemnih pogodb, z nekaterimi pa ni sklenil dogovorov o pogojih uporabe športnih objektov. Za najem poslovnih prostorov je zaračunal za 10.806 evrov premalo …