bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Začenja se predčasno glasovanje za nedeljske volitve

Deli na:
Začenja se predčasno glasovanje za nedeljske volitve

Foto: Arhiv Reporterja

Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo mogli na volišče, lahko od danes do četrtka med 9. in 17. uro svojo volilno pravico na predčasnih parlamentarnih volitvah udejanjijo s predčasnim glasovanjem na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Predčasno glasovanje poteka na posebnih voliščih na sedežih okrajnih volilnih komisij, torej na vseh upravnih enotah, v Ljubljani pa tudi na izpostavah Vič, Moste - Polje, Šiška in Bežigrad. Volišča bodo odprta od danes do četrtka med 9. in 17. uro.

Volivec mora imeti s seboj osebni dokument, po možnosti pa tudi obvestilo okrajne volilne komisije o tem, katero je njegovo matično volišče. Volivec lahko na predčasnem glasovanju glasuje samo na okrajni volilni komisiji, na območju katere ima prijavljeno stalno prebivališče.
 
Do četrtka, 1. decembra, pa lahko volivci vložijo še zahtevke za druge posebne oblike glasovanja. Volivci, ki se zaradi bolezni v nedeljo ne bodo mogli zglasiti na volišču, lahko okrajno volilno komisijo obvestijo, da želijo glasovati na domu. Takšne volivce bo na dan glasovanja na domu obiskal t. i. leteči volilni odbor.
 
Ker se mnogo volivcev na dan glasovanja iz različnih razlogov nahaja zunaj kraja stalnega prebivališča, je vsaka okrajna volilna komisija določila tudi posebno volišče, imenovano OMNIA, na katerem bodo glasovali volivci, ki so iz drugega kraja. Tudi ti volivci morajo svojo namero okrajni komisiji, kjer imajo stalno prebivališče, sporočiti do četrtka. Volivec, ki se je pravočasno prijavil pri svoji okrajni volilni komisiji, bo v nedeljo lahko glasoval na posebnem volišču v kraju, ki si ga je izbral.
 
Enako velja tudi za volivce, ki sicer stalno prebivajo v tujini, a bodo na dan glasovanja Sloveniji in želijo tu tudi glasovati.
 
Do četrtka pa morajo zahtevek vložiti tudi volivci, ki bi želeli v nedeljo glasovati na volišču, dostopnem za invalide.