atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pričakovana zmaga Putina na ruskih predsedniških volitvah

Deli na:
Pričakovana zmaga Putina na ruskih predsedniških volitvah

Foto: Reuters

Na današnjih predsedniških volitvah v Rusiji je pričakovano že v prvem krogu zmagal sedanji premier Vladimir Putin. Kot kažejo rezultati, ki jih je po preštetju glasovnic s 14,5 odstotka volišč objavila osrednja volilna komisija, je Putina podprlo 61,8 odstotka volivcev. Na drugem mestu je komunist Genadij Zjuganov s 17,8 odstotka glasov.

Vodjo liberalno demokratske stranke Vladimirja Žirinovskega je glede na prve rezultate podprlo osem odstotkov ruskih volivcev, multimilijarderja Mihaila Prohorova 7,6 odstotka, Sergej Mironov pa je prejel 3,7 odstotka glasov.

Vzporedne volitve, ki jih je opravil ruski institut Vtsiom, medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kažejo, da je Putin prejel 58,3 odstotka glasov. Tudi vrstni red ostalih kandidatov je na vzporednih volitvah enak kot glede na prve rezultate. Na drugem mestu je tako Zjuganov s 17,7 odstotka glasov, sledi mu Prohorov z 9,2 odstotka glasov, četrti je Žirinovski z 8,5 odstotka, na repu pa je Mironov s 4,8 odstotka glasov.

Zjuganov je volitve že označil na "nepoštene, absolutno nepravične in prezira vredne", opozicijski voditelj Vladimir Rižkov pa je ocenil, da "niso bile legitimne na noben način".

59-letni nekdanji tajni agent Putin, ki je bil ruski predsednik že med letoma 2000 in 2008, se bo tako po štirih letih na položaju premiera znova vrnil v Kremelj. Nedavne spremembe ustave so predsedniški mandat podaljšale s štirih na šest let, kar ob možnosti dveh zaporednih mandatov v teoriji pomeni, da bi Putin lahko načelu Rusije ostal do leta 2024.

Vodja Putinove volilne kampanje Sergej Govorjukin je dejal, da je bilo že vnaprej jasno, da bo Putin zmagal. "Ne bo drugega kroga," je poudaril po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax.

Po poročanju AFP je pričakovati, da se bo Putin nocoj pridružil okoli 20.000 privržencem, ki so se zbrali na enem od moskovskih trgov blizu Kremlja, da bi proslavili njegovo zmago.

Ameriška tiskovna agencija AP poroča, da se je takoj po zaprtju zadnjih volišč na ta trg začelo zgrinjati na desettisoče ljudi. Vendar pa so nekateri udeleženci zborovanja v podporo Putinu priznali, da so jim oblasti ali njihova podjetja zagrozili s kaznijo, če ne bodo prišli na praznovanje Putinove zmage.



V Moskvi medtem danes veljajo močno poostreni varnostni ukrepi. V ruski prestolnici je po navedbah oblasti nameščenih okoli 36.500 vojakov in policistov. Njihov namen naj bi bil "zagotavljati red in mir" v Moskvi, poroča AFP.

Tudi današnje volitve so, tako kot parlamentarne decembra lani, po trditvah opozicije in neodvisnih opazovalcev zaznamovale številne nepravilnosti in kršitve. Po navedbah organizacije Golos, ki je opazovala volitve, so med drugim zabeležili številne primere, ko so se volivci vozili z avtobusi in množično volili na več voliščih.

Oblasti so sicer na vsa volišča - skupno jih je več kot 90.000 - za tokratne volitve namestile varnostne kamere, ki naj bi volivce prepričale, da tokrat ne bo nepravilnosti. A opozicija trdi, da so kamere le "pesek v oči".

Če bi se izkazalo, da trditve o nepravilnostih držijo, bo to po poročanju AP spodkopalo legitimnost Putinove zmage in na ulice pognalo še več ljudi.

Opozicija, ki je pred volitvami množično protestirala proti Putinu, sicer za nocoj uradno ni napovedala novih demonstracij. So pa pozvali k demonstracijam, ki naj bi na Puškinovem trgu v Moskvi potekale v ponedeljek zvečer. Po mnenju analitikov bi bili lahko ponedeljkovi protesti pomemben pokazatelj, kakšna bo nadaljnja usoda demonstracij v Rusiji.

Volilna komisija je tudi že sporočila prve podatke o volilni udeležbi. Ta je tri ure pred zaprtjem volišč znašala 56,3 odstotka, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Maratonske volitve v največji državi na svetu, ki se razteza v devetih časovnih pasovih, so se začele v soboto ob 21. uri po srednjeevropskem času na skrajnem vzhodu Rusije. Zadnja volišča so se do zaprla 21 ur kasneje, danes ob 18. uri po srednjeevropskem času, v eksklavi Kaliningrad.