pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zalar KPK očita nezakonito sprejemanje sklepov in zasliševanje prič v kavarni

Deli na:
Zalar KPK očita nezakonito sprejemanje sklepov in zasliševanje prič v kavarni

Foto: Bobo

KPK je končne ugotovitve v zadevi Škrlec sprejel v nezakoniti sestavi dveh članov, tretji članici KPK Almi Sedlar pa je bilo onemogočeno sodelovanje pri odločanju, trdi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar. Na KPK odgovarjajo, da je senat po zakonu sklepčen ob prisotnosti dveh članov, Sedlarjeva pa da je svojo izločitev predlagala sama.

Nekdanji pravosodni minister Zalar v sporočilu za medije Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) očita številne nezakonitosti v postopku nadzora nad zaposlitvijo Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. V tej zadevi je namreč KPK ugotovil koruptivno ravnanje nekdanjega ministra in aktualnega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Zalarja med drugim moti, da mu "v nasprotju z določbami zakona o upravnem postopku" kot obravnavani osebi KPK ni "niti poskusila vročiti ugotovitev", objavljenih na spletni strani. Po pregledu spisa pri KPK Zalar tudi ugotavlja, da se v njem "nahaja več dokumentacije o političnih pritiskih Vinka Gorenaka na KPK kot listin, ki jih je KPK uporabila kot dokaz".

Komisija je po njegovi oceni brez zakonskega pooblastila in v nasprotju s postopkovnimi navodili vrhovnega sodišča izvajala tajni dokazni postopek. Pogovor s pričami, ki jih je predlagal Zalar, je namreč po njegovih informacijah opravljala na prostem v eni od ljubljanskih kavarn. Zmotilo pa ga je tudi, da ga KPK ni zaslišala kot osebo, ki je obravnavana zaradi korupcije, čeprav ji je podal takšen dokazni predlog.

Na KPK so Zalarjeve očitke o nezakonitostih zavrnili. Kot so pojasnili, Zalarju ugotovitev iz poročila niso posredovali in jih tudi ne bodo. Skladno z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije in odločitvijo senata so namreč objavljene na spletni strani komisije. Na očitek, da KPK Zalarja ni zaslišal, pa odgovarjajo, da po zakonu komisija "lahko opravi razgovor z obravnavanimi osebami".

Navedb, da naj bi bila v spisu KPK dokumentacija o političnih pritiskih poslanca SDS Gorenaka na KPK, na komisiji niso komentirali. Kot so poudarili, pa je iz objavljenih zaključnih ugotovitev razvidno, na kateri dokumentaciji temelji odločitev senata. Podobno so odgovorili tudi na očitek o pogovorih s pričami po kavarnah.