pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po mnenju SDS Župevčeva mandatno-volilno komisijo vodi pristransko in v nasprotju z zakoni

Deli na:
Po mnenju SDS Župevčeva mandatno-volilno komisijo vodi pristransko in v nasprotju z zakoni

Foto: Bobo

Predsednica parlamentarne mandatno-volilne komisije (MVK) Melita Župevc po mnenju SDS svojega dela ne opravlja v skladu z zakoni in pristransko vodi komisijo. Koaliciji zato predlagajo, da preveri primernost Župevčeve za vodenje MVK. V SDS so med drugim kritični do postopkov imenovanja člana DZ v novo izbirno komisijo za izbor članov senata KPK.

"To, kar se v zadnjem času dogaja v DZ z obravnavanjem tem s področja boja proti korupciji, nima nobenega smisla več. Pravzaprav kaže na to, da se je (politična) korupcija v DZ še dodatno nadgradila in se sistematično prikriva," so poslanci SDS zapisali v dopisu predsedniku DZ Janku Vebru in članom njegovega kolegija.

Ob tem so omenili tudi nedavne obravnave interpelacij. "Obravnava interpelacij, v katerih se ministrom očitajo neetična, sporna in celo nezakonita ravnanja, na koncu prinese rezultat, ki ministre ohranja na funkcijah. Koalicijska pogodba je za koalicijo nad ustavo in zakoni," so opozorili.

Sicer pa so poslanci kritični do vodenja MVK. Kot opozarjajo, se seje MVK ne sklicujejo, postopki odločanja o primernih kandidatih pa "se peljejo tako in po potrebi tolikokrat, da se izide v prid koalicije". Pri slednjem gre za postopek imenovanja člana DZ v novo izbirno komisijo za izbor namestnikov predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).



"Tudi v primeru, ko je za izbirno komisijo predlagan samo en, opozicijski kandidat (Jože Tanko iz SDS), ta nima nobene možnosti, da bi bil izbran," opozarjajo v pismu. Kot pojasnjujejo, so vodje koalicijskih poslanskih skupin četrto zaporedno Tankovo kandidaturo označili za neresno, za kandidatko pa brez njenega pisnega soglasja predlagali generalno sekretarko DZ Mojco Prelesnik.

Po njihovih navedbah se je povsem primerljivo dogajalo pri pozivih MVK in DZ za kandidata za člana državne revizijske komisije, ko so se postopki z javnimi pozivi ponavljali "toliko časa, da se je na koncu izbralo prijavljeno strokovno sodelavko poslanske skupine PS".

Obenem navajajo še, da Župevčeva ovira nadzor nad premoženjskim stanjem zdaj že nekdanjih članov senata KPK, saj v treh mesecih "ni zmogla najti termina za sejo, na kateri bi nadaljevali nadzor". Prav tako Župevčeva še ni sklicala seje MVK, na kateri bi obravnavali vsaj tista letna poročila KPK, ki izpolnjujejo pogoje za obravnavo na komisiji, v pismu pojasnjujejo poslanci.