stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štefanec: KPK je zavezan izključno ustavi in zakonom

Deli na:
Štefanec: KPK je zavezan izključno ustavi in zakonom

Foto: Bobo

Predsednik KPK Boris Štefanec je izrazil "odločno nasprotovanje" navedbam generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, da je KPK organ, ki ga politika izkorišča za politične igre. "Z jasno gotovostjo v imenu vseh treh članov senata zagotavljam, da je KPK zavezan izključno ustavi in zakonom, ne pa kakršni koli politični opciji," je dejal v odzivu.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) po besedah Štefaneca ne dovolijo nikomur, da v "trenutku, ko nima drugih argumentov, začne z napadi na komisijo".

Fišerjeva izjava, da gre pri poročilu KPK glede imenovanja Boštjana Škrleca za političen poskus njegove razrešitve, je po oceni Štefaneca osebna ocena generalnega državnega tožilca, "ki je lahko takšna, kot on pravi, vendar pa KPK pri tem nikoli ni bila, ne bo in tudi ni del kakršnih koli političnih igric".

Po besedah predsednika KPK je jasno, da ima vsak, ki je tako ali drugače nezadovoljen z odločitvami KPK, pravico, da izrazi nezadovoljstvo, vendar pa sam ne pristaja na tak način govorjenja.

Odzval se je tudi na trditve Fišerja, da KPK deluje po "nenormalnem in nelegitimnem sistemu odločanja". "To enostavno ne drži. Naš postopek je napisan v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije," je dejal.

Spomnil je, da je tudi vrhovno sodišče februarja letos, ko je na pobudo nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja presojalo postopek KPK, odločilo, da "je bil ta povsem zakonit in legitimen ter da so bila spoštovana vsa procesna določila".

Šefanec se strinja, da bi bila "lahko morda nekatera določila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije drugačna". Zato po njegovih besedah tudi poglobljeno sodelujejo pri pripravah na spremembo omenjenega zakona, ki jih pripravlja ministrstvo za javno upravo. "A dokler je zakon takšen, kakršen je, smo ga dolžni spoštovati. Enako pričakujemo od drugih," je dejal.

Na vprašanje, ali je KPK začel postopek zoper Fišerja zaradi njegovega referata na dnevih prava v Kranjski Gori, pa je dejal, da postopka še niso začeli, razmišljajo pa, da bi ga.

Fišer se je namreč na današnji novinarski konferenci med drugim odzval na zaključno poročilo, v katerem je KPK ugotovil, da sta z Zalarjem pri imenovanju Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ravnala koruptivno.

Fišer je ob tem dejal, da KPK deluje po "nenormalnem in nelegitimnem sistemu odločanja". Takšno stanje pa po njegovi oceni politika dopušča zato, da lahko KPK izrablja na diskreditacije.