ksenija horvat Odkrito.si

Ksenija Horvat odkrito o sinu in hčeri

melania donald trump, vladimir putin Svet24.si

VIDEO: Neprecenljiv izraz na Melaniinem obrazu ob ...

Angel varuh Petisvet

Tako se javi naš osebni angel

profimedia-0377285224 Svet24.si

Zaposleni delajo le štiri dni, plačani pa so za ...

Budva, plaža Svet24.si

VIDEO: Bitka za ležalnik na plaži

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

Miley in Liam: Konec njune ljubezni

henrik 3 Njena.si

Osupljivo: Henrik nekoč in danes

Slovenija

Zakulisje kongresa: Od kratke maše Marjana Šarca do velikega obhajila na volitvah

Deli na:
Zakulisje kongresa: Od kratke maše Marjana Šarca do velikega obhajila na volitvah

»Ne, ni mi všeč, da bodo volitve 3. junija. Prav takrat ima moja hčerka obhajilo. Upal sem, da bodo teden prej ali pozneje,« je po kongresu svoje stranke odgovoril volilni favorit Marjan Šarec, potem ko je predsednik države Borut Pahor določil datum volitev.

Zbor članov Liste Marjana Šarca, kot so v stranki poimenovali svoj kongres, se je končal v rekordnem času, v manj kot dveh urah. »Tudi maše mora biti hitro konec, ko pevci na koru odpojejo svoje,« je to komentiral Šarec. Predsednika, dva podpredsednika, tri člane izvršnega odbora in tri člane nadzornega odbora so izvolili v manj kot petih minutah.

Podobno kot v največji vladni stranki Mira Cerarja so tudi Šarčevo vodstvo potrdili z zelenimi kartončki. A pri sedanjem in verjetnem bodočemu mandatarju je vendarle bistvena razlika. Lista Marjana Šarca, ki je nastala pred štirimi leti kot lokalna stranka, ima vsega skupaj 314 članov, na kongres pa jih je prišlo 138. Uveljavljene stranke imajo na kongresih več delegatov kot LMŠ vseh članov skupaj. Zato je bila mala dvorana v Športni dvorani Medvode dovolj za vse udeležence.

Poleg predsednika Marjana Šarca so vnovič izvolili podpredsednika Igorja Žavbija, sicer kamniškega podžupana, za podpredsednico pa so izvolili 28-letno Logatčanko Jerco Korče, ki je na lokalnih volitvah leta 2014 nastopila na listi Naša Notranjska. Dosedanjo podpredsednico Laro Jemec pa so izvolili v izvršilni odbor, v katerem sta še Mateja Kirn in Jože Arko.

Foto: Primož Lavre - Dušan Hauptman, nekdanji košarkar

Sledili so nastopi strankinih svetovalcev za različna področja: Katje Damij (za nove tehnologije), prof. ddr. Borisa Turka (za znanost), dr. Justine Erčulj (za šolstvo in izobraževanje), dr. Tomaža Simetingerja (za kulturo), Vojmirja Urlepa (za gospodarstvo), Nataše Trček (za področje sociale), Romana Kirna (za zunanje zadeve), doc. dr. Miha Škvarča (za zdravstvo), Matije Kodra (za področje javne uprave). Nekateri med njimi bodo kandidirali za poslance: Damijeva, Erčuljeva, Trčkova, Urlep. Tudi nekdanji košarkar Dušan Hauptman. Ker je na tviterju krožilo, da gre za drugega Dušana Hauptmana, so nekaterim skoraj izpadle oči, ko so ga zagledali na kongresu.

Preden bi starci vpregli konje, bi bili že napadeni preko satelitov, je tik pred odhodom dejal Šarec piscu teh vrstic. »Goethe je pred smrtjo rekel: 'Mehr licht!' (več svetlobe), Prešeren pa Merlot!«

Pred koncem je spregovoril še predsednik Marjan Šarec, ki je med drugim dejal, da sta »Kučan in Janša za nas preteklost« ter da ne obljublja druge Švice niti Skandinavije niti 1000 evrov pokojnine, ampak da bomo rezultate dosegli le s trdim delom. Po kongresu se je predstavilo še 77 kandidatov LMŠ za poslance, vendar kot smo zvedeli, lista še ni povsem dorečena in potrjena.

Vzdušje na kongresu je bolj spominjalo na nekdanjo ljudsko stranko kot na intelektualistične stranke tipa LDS-Zares. Šarec pa je pozneje novinarje zabaval s šalami, kot jih je zbijal v času, ko je igral svojo najbolj priljubljeno humoristično vlogo Ivana Serpentinška. Preden bi starci vpregli konje, bi bili že napadeni preko satelitov, je tik pred odhodom dejal piscu teh vrstic. »Goethe je pred smrtjo rekel: 'Mehr licht!' (več svetlobe), Prešeren pa Merlot!«

Na njegovo zavrnitev koalicije z SDS se je na tviterju že oglasil Janez Janša: »V prevodu se to glasi: 'Tega človeka smo pojedli, zato ker so zanj rekli, da je ljudožerec.' Sicer pa se z neparlamentarnimi strankami brez imena ne ukvarjamo.«

Foto: Primož Lavre - Državljan K Vili Kovačič in Marjan Šarec