evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakrit obraz, prelepljeno ime: podmladek SDS je »anonimiziral« kip Borisa Kidriča

Deli na:
Zakrit obraz, prelepljeno ime: podmladek SDS je »anonimiziral« kip Borisa Kidriča

Foto: Bobo

Slovenska demokratska mladina (SDM) je danes izvedla "anonimizacijo kipa Borisa Kidriča" v bližini predsedniške palače v Ljubljani, akcijo pa so pripravili v sklopu kampanje proti zapiranju arhivov, je pojasnil podpredsednik SDM Žan Mahnič. Kipu so predstavniki podmladka SDS zakrili obraz in prelepili ime in priimek Borisa Kidriča.

Mahnič je v izjavi dejal, da so se za potezo odločili, ker se glavna polemika pri arhivih vrti prav okrog anonimizacije. "Zdaj vidimo, kaj to pomeni: vidimo vsebino, vidimo kip, vendar ne vemo, kdo je," je pojasnil.

Kip Kidriča so po Mahničevih besedah izbrali, ker menijo, da gre za simbol totalitarizma ter kršenja in zatiranja človekovih pravic. "Je simbol tega, kar ne spada v demokracijo," je dejal.

Kmalu po zakritju obraza kipa je črno vrečo, ki so jo za to uporabili predstavniki SDM, odneslo, na kraj dogodka pa so prišli tudi policisti, ki so Mahniča popisali.

Anonimizacijo sicer predvideva novela zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, o kateri se bodo državljani odločali na nedeljskem referendumu. Po noveli bi delavci arhivov počrnjevali občutljive osebne podatke v dokumentih, denimo o verski pripadnosti, zdravstvenem stanju, spolnem življenju oseb in podobno.