cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žaklju očitajo manipulacije in izkoriščanje Knovsa za "takšne rabote"

Deli na:
Žaklju očitajo manipulacije in izkoriščanje Knovsa za "takšne rabote"

Janez Žakelj - Foto: Sašo Švigelj

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Janez Žakelj je glede očitkov o zlorabi Knovsa ob nadzoru na policiji po aferi Dars znova zatrdil, da je komisija ravnala zakonito in skladno z uveljavljeno prakso. Članov Knovsa iz vrst koalicijskih Svobode in SD pa Žakljeva pojasnila niso prepričala.

Žakelj je na seji DZ, na kateri so poslanci obravnavali poročilo Knovsa za leti 2002 in 2023, znova zatrdil, da je komisija ravnala zakonito in skladno z uveljavljeno prakso. Kot je poudaril, ni težava v zakonitosti postopka, pač pa to, kako so ti tajni podatki prišli v javnost. Pojasnil je, da so revizijske sledi pokazale, da podatkov niso izdali člani Knovsa, edini možni drugi vir je torej policija, je dodal.

Zatrdil je, da osebno ni vedel, komu pripada 15 telefonskih številk za katere so preverjali, ali jim policija nezakonito prisluškuje. Generalna policijska uprava je po njegovih besedah za vse ugotovila, da nad njimi ne izvaja prikritih preiskovalnih ukrepov. Zatrdil je, da o tem niso nikogar obveščali.

Poslanec Svobode Teodor Uranič, sicer tudi član Knovsa, pa je članom Knovsa iz vrst NSi očital zavajanje, manipulacije in izkoriščanje Knovsa za "takšne rabote". Ob robu seje DZ je poudaril, da sta bila člana komisije iz vrst koalicije, ki sta sodelovala pri omenjenem nadzoru, zavedena.

Uranič je zaskrbljen zaradi Žakljevega razkritja, da je šlo za 15 telefonskih številk. "Ali je to cela Nova Slovenija," se je vprašal. Zaradi izjav nekaterih imetnikov teh številk, da so sami podali vlogo za nadzor, pa je od predsednika Knovsa danes zahteval takojšen vpogled v te vloge, sekretarka Knovsa pa mu je po njegovih besedah zatrdila, da komisija s temi vlogami ne razpolaga. Prepričan je, da gre za zlorabo Knovsa in eno največjih afer.



Kot član Knovsa, ki se je tudi udeležil nadzora na policiji v tem primeru, se je oglasil tudi poslanec SD Predrag Baković. Kot je dejal ob robu seje, ga očitki, ki so se pojavili v medijih, skrbijo in se deloma tudi že kažejo kot "pritrdilni".

Spomnil je, da so trije člani Darsa "nekako priznali", da so podajali vloge na Knovs za preveritev, ali se jim nezakonito prisluškuje, sam pa teh vlog ni prejel. Zadeva je torej po njegovem mnenju lahko zaskrbljujoča, hkrati pa tudi pojasnila predsednika Knovsa vzbujajo več vprašanj kot odgovorov.

Konkretnega nadzora sicer ni mogel komentirati, je pa dejal, da se v primeru, ko komisijo vodi opozicija, včasih "igra na element presenečenja". "Včasih razkrijejo informacije članom vladajoče koalicije, včasih pa tudi ne in se nam razkrijejo šele ob samem nadzoru," je dejal.

Kot je v sredo poročal portal Necenzurirano, naj bi pooblaščena skupina Knovsa novembra lani, torej takoj po t. i. aferi Dars, ki je izbruhnila konec lanskega oktobra, opravila izredni in nenapovedan nadzor na Generalni policijski upravi (GPU) ter od policije zahtevala vpogled v izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Zahtevala naj bi tudi informacije, ali se ti ukrepi izvajajo v obliki prisluškovanja nad konkretnimi telefonskimi številkami vpletenih v to afero, med katerimi so tudi vidni člani NSi.