Revija Reporter
Slovenija

Zakaj levica politizira prodajo PRO Plusa, kaj se skriva v ozadju

Jože Biščak

25. okt. 2017 7:20 Osveženo: 7:45 / 25. 10. 2017

Deli na:

24ur

Pop TV

»Ne gre za novinarje s Kranjčeve 26. Ti so slabo plačani delavci, gre za obrambo menedžerskih pozicij, kjer kraljujeta Pavel Vrabec in Branko Čakarmiš, ki ves čas delata veliko uslugo slovenski levici,« pravi neuradni, a zanesljivi vir o najnovejši politizaciji lastniškega prevzema PRO Plusa, ki oddaja POP TV in Kanal A, najbolj gledana slovenska programa.

Nizozemska družba United Group, v lasti ameriškega globalnega investicijskega sklada KKR in Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), je poleti prek družbe Slovenia Broadband (SB) kupila PRO Plus, ki obvladuje POP TV in Kanal A, hkrati ima družba v lasti tudi telekomunikacijskega operaterja Telemach.

Pred tem so se Američani, ki jih je vodil nekdanji direktor Cie David Petraeus, srečali s premierjem Mirom Cerarjem in nekaterimi ministri, ki po naših informacijah niso imeli nič proti prihodu KKK v Slovenijo.

Manjša »težava« je bila le določba zakona o medijih, kjer je zapisano, da telekomunikacijski operaterji ne morejo hkrati imeti v lasti TV-postaje ali jo upravljati. In ravno na to so nekateri računali – da bo ministrstvo za kulturo ne bo odobrilo nakupa.

A ministrstvo, ki ga vodi Tone Peršak, se je izreklo za nepristojnega, saj izdaja soglasja le v primerih, ko gre za pridobitev več kot petinskega deleža izdajatelja televizijskega programa, Slovenia Broadbank pa ne kupuje izdajatelja, temveč njihovega lastnika.

Zdaj je vse v rokah Agencije za varstvo konkurence (AVK), zato tudi panika na levici, ki je zahtevala nujno sejo parlamentarnega odbora za kulturo. Bolj ali manj je jasno, da AVK ne bo nasprotoval prevzemu. Pred leti je odobril koncentracijo POP TV in Kanala A ter Pivovarne Laško in Uniona, ni prav nobenega razloga, da bi nasprotoval nakupu PRO Plusa s strani SB.

Tako je bolj ali manj jasno, da bo KKK oziroma United Group pridobila vsa potrebna soglasja, za nasprotovanje pa ostane le politizacija ter opletanje, da bodo PRO Plus nadzorovali ameriški republikanci in Cia. Petraus namreč ne skriva simpatij do republikancev in ameriškega predsednika Donalda Trumpa, a poznavalci pravijo, da bistvenih sprememb v uredniški politiki najbolj gledane slovenske televizije ne bo, ker Američane zanima zgolj posel.

Če bo kje, bo na področju zunanje politike, POP TV verjetno ne bo več krvoločno napadala Trumpa, v notranji politiki pa se bo novi lastnik obnašal predvsem pragmatično. Se pravi, da se bosta televiziji PRO Plusa z informativnim programov malce obrnili proti desni. To je očitno dovolj za paniko na levici, ki je do zdaj obvladovala tudi oglaševalski del komercialne televizije.

Novi lastniki že načrtujejo zamenjavo vodstva PRO Plusa. Mediji namigujejo, naj bi Pavla Vrabca zamenjal Matej Narat, nekdanji bančnik NLB, eden od najbolj odgovornih za bančno luknjo in človek, ki je moral vedeti za iransko pranje denarja v NLB. Je znanec Dragana Šolaka (balkanski prevzemni operativec Američanov, nekdanji lastnik Telemacha in eden vodilnih v družbi United Group), kateremu je kot vodilni v Savi (2010–2015) prodal blejsko igrišče za golf.

Pomenljivo je, da naj bi se okoreli udbovec Janez Zemljarič med prijatelji hvalil, da je Narat njegov naslednik. A je veliko vprašanje, ali bo Petraeus dopustil imenovanje »okuženega« Narata.