polna luna 7 Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: dramatičen začetek...

Samantha Katie James Svet24.si

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Slovenija

Vojaški oklepniki oshkosh preizkušena in najbolj sodobna vozila v svojem razredu

Deli na:
Vojaški oklepniki oshkosh preizkušena in najbolj sodobna vozila v svojem razredu

Vojaški terenec Oshkosh L-ATV. - Foto: Oshkosh Corporation

Minister za obrambo Karl Erjavec je zavrnil navedbe Levice o nepreglednem nakupu oklepnikov 4x4 oshkosh in očitke, da gre na nepreizkušena vozila. Gre za zadnjo generacijo in za najbolj sodobna oklepna vozila v tem razredu, je zagotovil in poudaril, da jih Slovenska vojska kupuje predvsem za zagotavljanje varnosti slovenskih vojakov.

V Levici so namreč pripravili pisno poslansko pobudo, v kateri vlado pozivajo k odstopu od nakupa oklepnikov 4x4 oshkosh. Na podlagi prejetega anonimnega pisma, ki mu je priloženo pismo o nameri nakupa, opozarjajo, da vlada kupuje popolnoma neopremljena in tudi nepreizkušena vozila, ki so še v fazi testiranja, zaradi česar je tudi v pismu opomba o tveganju, da se lahko cena še zviša.

Erjavec je v izjavi za medije po današnji seji vlade navedbe Levice označil za netočne in nestrokovne. Spomnil je, da je že prejšnji teden na odboru pojasnil, da je nakup popolnoma pregleden, saj gre za posel, ki je sklenjen med slovensko in ameriško vlado.

"Ta vozila, vsaj tako zatrjujejo strokovnjaki Slovenske vojske, so preizkušena vozila, uporablja jih ameriška vojska. Gre za zadnjo generacijo in za najbolj sodobna oklepna vozila v tem razredu 4x4," je dejal Erjavec glede navedb, da gre za vozila v testiranju, ki še niso bila preizkušena v nobeni vojski.

Kot je poudaril, vozila, ki bodo nadomeščala dotrajane hummerje, potrebujemo, da zagotavljamo varnost naših vojakov. "Ne gre za ofenzivna vozila, ampak za vozila, ki zagotavljajo varnost," je dejal. Ob tem je spomnil, da je v prvem mandatu, ko je bil minister za obrambo, ravno vozilo 4x4 hummer zavozilo prek mine. Če ne bi imeli tega vozila, ampak navadno vozilo, bi takrat lahko imeli prve smrtne žrtve, je dejal. Poudaril je, da so on kot minister ter tudi vlada in DZ odgovorni, da imajo vojaki "takšna sredstva, ki jim zagotavljajo varno upravljanje nalog".

V Levici so poslansko pobudo s pozivom vladi k odstopu od nakupa predstavili na današnji novinarski konferenci, z ministrstva za obrambo pa so že pred tem poslali nekaj pojasnil o nakupu.


Kot so zapisali, je Erjavec oktobra podpisal medvladno pogodbo z ZDA za nakup 38 lahkih kolesnih vozil 4x4 z daljinsko vodenimi oborožitvenimi sistemi proizvajalca Oshkosh iz ZDA. Vrednost pogodbe za nakup vozil skupaj z administrativnimi stroški, orodjem, rezervnimi deli in usposabljanjem je po njihovih navedbah 15,69 milijona evrov brez DDV, predvidoma v prvem četrtletju leta 2019 pa bo podpisan še dodatek k tej pogodbi, ki vključuje tudi daljinsko vodene oborožitvene sisteme v ocenjeni vrednosti 11,34 milijona evrov brez DDV. Na ministrstvu celotno investicijo ocenjujejo na največ 32 milijonov evrov z vključenim DDV.

Pojasnili so, da je razlog za dvofazni podpis pogodbe v zahtevi po vgradnji metalcev dimnih bomb 76 mm, ki jih Slovenska vojska že ima v operativni uporabi, in v pridobitvi dodatne ponudbe nemškega proizvajalca.

Nakup je potekal po postopku vlada vladi, kar je skladno z zakonom o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti. "Tovrstni nakupi zagotavljajo popolno preglednost in nakup brez posrednikov, hkrati pa je mogoče opremo kupiti po ugodnejših pogojih. Vozila, ki so predmet pogodbe, imajo enako konfiguracijo kot vozila, namenjena za ameriško vojsko, kar pomeni, da smo jih kupili za najnižjo mogočo ceno. To v praksi pomeni, da smo za 38 vozil z oborožitvenimi sistemi plačali približno 50 odstotkov ocenjene vrednosti primerljivih vozil, kot smo jo ugotovili pri predhodni raziskavi trga," so navedli.

Obenem so še pojasnili, da bodo z 18 novimi vozili z oborožitvenimi sistemi opremili enoto za specialno delovanje, z 20 pa enote srednje bataljonske bojne skupine za zagotavljanje nacionalne obrambe in izpolnjevanje Natovih ciljev zmogljivosti za Slovensko vojsko.

Vsa vozila bodo po njihovih navedbah opremljena z daljinsko vodenim oborožitvenim sistemom Kongsberg M153 in integriranim mitraljezom kalibra 7,62 mm ali mitraljezom 12,7 mm ali avtomatskim bombometom kalibra 40 mm, ki so že v operativni uporabi v Slovenski vojski. Skladno s podpisano pogodbo pa bodo Slovenski vojski dobavljena v letih 2021, 2022 in 2023.

Ob tem so na ministrstvu dodali še, da je nakup oklepnikov z daljinsko vodenimi oborožitvenimi sistemi načrtovan v proračunu za leti 2018 in 2019.

loading...
Loading...