Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zahteven poseg

Deli na:

Poseg, ki so ga v soboto opravili ministru za zdravje Borutu Miklavčiču, je zelo zahteven in ga izvajajo v zelo malo centrih, je na današnji novinarski konferenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana poudarila predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojana Žvan.

Poseg, ki so ga v soboto opravili ministru za zdravje Borutu Miklavčiču, je zelo zahteven in ga izvajajo v zelo malo centrih, je na današnji novinarski konferenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana poudarila predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojana Žvan.

Ministru za zdravje so v UKC Ljubljana v soboto opravili interventno znotrajžilno zapiranje možganske anevrizme. Kot je pojasnila Žvanova, so anevrizmo, veliko tri krat tri milimetre, pri ministru slučajno odkrili avgusta, ko se je zdravil zaradi ishemične možganske kapi. Takrat so ministra naročili na poseg in v soboto je prišel na vrsto.

Tak poseg je za bolnika manj travmatičen kot klasičen operativni poseg in je moderna alternativa operaciji, je danes pojasnila Žvanova.

Anevrizma je izbočenje arterije v možganih, ki se večinoma pojavi zaradi prirojene napake. Gre za slabost žilne stene; z leti se ta žilna stena postopoma napihuje v obliki mehurčka in tak mehurček lahko ob telesnem ali psihičnem naporu tudi poči, je pojasnila Žvanova.

Vodja interventne nevroradiologije na UKC Ljubljana Zoran Milošević, ki je tudi opravil poseg na ministru, je pojasnil, da pri tem posegu v telo bolnika vstopijo v dimljah. Bolnik leži na radiološki aparaturi, radiologi pa celoten poseg spremljajo preko rentgenskih cevi.

S tankimi cevkami, imenovanimi mikrokatetri, vstopijo v telo bolnika in po žilah potujejo do možganov. Tu v možgansko anevrizmo vstavijo posebne spirale iz platine in tako izključijo anevrizmo, je poseg opisal Milošević.

Pri običajnem nevrokirurškem posegu bi za to, da bi prišli do anevrizme, bolniku morali kirurško odpreti lobanjo in bi anevrizmo zaprli od zunaj, je ob tem pojasnil Milošević. Največja razlika med posegoma je v rehabilitaciji, saj lahko bolnik po posegu interventne radiologije že naslednji dan zapusti bolnišnico.

Ob tem je vodja kliničnega inštituta za radiologijo na Nevrološki kliniki Miha Škrbec izpostavil, da je Milošević v nekaterih posegih med najboljšimi desetimi v Evropi. Je v samem vrhu med strokovnjaki, ki opravljajo karotidne angioplastike, saj je eden tistih z najnižjim številom zapletov, je še poudaril Škrbec in pojasnil, da se zdravniki iz drugih inštitucij hodijo učiti k njim.

Po besedah Škrbca je Milošević tisti, ki je začel s tovrstnimi posegi v UKC Ljubljana in to področje tudi pelje naprej. Strokovna direktorica UKC Ljubljana Brigita Drnovšek Olup je pojasnila, da je Milošević poleg Igorja Kocijančiča edini strokovnjak v UKC Ljubljana, ki opravlja tovrstne posege. To je tudi razlog, da se je že večkrat pojavil v medijih na vrhu lestvic najbolje plačanih zdravnikov, saj je - ker je edini - ves čas v pripravljenost za urgentne posege.

"Vrhunskih strokovnjakov s takega področja ne more biti tako veliko, da bi mi lahko razpisali dežurstva preko celega leta. Tak strokovnjak mora biti namreč zelo izkušen, saj posega direktno v možgane bolnika," je še izpostavila Drnovšek Olupova.

Žvanova je ob tem navedla, da na njihovem oddelku letno opravijo 50 posegov zapiranja anevrizme in 150 posegov širitve žil, za prvi poseg je čakalna doba tri mesece, za drugi poseg pa šest mesecev. Za urgentne posege, ko bolniku anevrizma poči, pa čakalne dobe ni, je še dodala.

Minister je sicer v nedeljo zapustil bolnišnico in naj bi se predvidoma v sredo vrnil na delo.