Revija Reporter
Slovenija

Zadnje volilne napovedi pred evropskimi volitvami: kdo bo najbolje zadel in kdo najbolj manipulira

Igor Kršinar

24. maj. 2019 13:12 Osveženo: 15:44 / 24. 5. 2019

Deli na:

Se bo odločitev LMŠ, da gre na evropske volitve s samostojno listo, obrestovala?

Bobo

Zadnje predvolilne ankete kažejo, da ima največ možnosti za zmago na evropskih volitvah skupna lista SDS in SLS, ki lahko dobi tri mandate v Evropskem parlamentu, za dva sedeža se borita LMŠ in SD, za enega pa NSI, Levica in Desus.

Po današnji anketi, ki jo je za Dnevnik in Večer opravila Ninamedia, naj bi SDS+SLS prejela 25 odstotkov glasov oziroma tri poslanske sedeže, LMŠ 20,6 odstotka oziroma dva sedeža, SD 15 odstotkov oziroma en sedež, NSI 10,4 odstotka (en sedež) in Levica 8,3 odstotka (en sedež).

Pred vrati Evropskega parlamenta naj bi ostali Igor Šoltes - Desus (7,3 odstotka), Angelika Mlinar – SAB (4,3 odstotka) in Zmago Jelinčič – SNS (3,2 odstotka), prav tako kot tudi Zeleni (2,5 odstotka), SMC (1,5 odstotka), Povežimo se (0,7 odstotka), Dobra država (0,5 odstotka), Zedinjena Slovenija (0,4 odstotka) in DOM (0,4 odstotka).

Tudi po današnji volilni napovedi agencije Valicon bi skupna lista SDS in SLS prejela 25 odstotkov (dva do tri mandate), LMŠ 15,2 (eden do dva mandata), SD 14,9 odstotka (eden do dva mandat), NSI 9,2 odstotka (en mandat), Levica 8,7 odstotka (en mandat) in Desus 7,3 odstotka (en mandat). 

Brez mandata bi ostale SAB (5,1 odstotka), SNS (3,7 odstotka), SMC (3,5 odstotka), Zeleni (2,5 odstotka), DOM (1,9 odstotka), Dobra država (1,3 odstotka), Zedinjena Slovenija (1,3 odstotka) in Povežimo se (0,6 odstotka).

Valicon ob tem opozarja na možna presenečenja, po katerih bi lahko mandat osvojili še SAB, SNS in SMC, vendar bi ga v tem primeru izgubile liste, ki bi se slabše uvrstile. Po naših izračunih pa po Valiconovi anketi Desus ne bi dobil mandata v Evropskem parlamentu.

Po anketi agencije Parsifal, ki jo je danes objavila Nova24TV, sta skupni listi SDS+SLS trdno za petami LMŠ in SD. Za prvo naj bi glasovalo 16,4 odstotka, za LMŠ 15,5 odstotka, za SD 12,6 odstotka, sledijo Desus z 7,4 odstotka, Levica z 4,1 odstotka, SNS in NSI po 3,3 odstotka, SAB 2,8 odstotka, Dobra država 0,9 odstotka, Povežimo se 0,8 odstotka, Zeleni 0,5 odstotka, DOM 0,5 odstotka, Zedinjena Slovenija 0,4 odstotka in SMC 0,2 odstotka.

Več kot 30 odstotkov je neopredeljenih. Če podatke preračunamo v poslanske mandate, bi jih SDS+SLS dobila tri, LMŠ in SD vsaka po dva, v Evropski parlament pa bi se prebil tudi Igor Šoltes (Desus), ne pa tudi Levica, SNS in NSI. Zanimivo, da je Parsifal, ki velja za dvorno agencijo SDS, edina, ki NSI ne napoveduje vstopa v Evropski parlament.

Nocoj ob 19. uri bo v oddaji 24 ur na POP TV objavljena še zadnja anketa agencije Mediana, ki je v ponedeljkovi anketi v Delu prav tako napovedala tesno tekmo med SDS+SLS, SD in LMŠ (prvi dve bi dobili dva mandata, tretja pa drugi mandat za las zgrešila), vstop v Evropski parlament pa je napovedala še SNS, NSI in Levici.

Dejanski volilni rezultati bodo znani v nedeljo zvečer, takrat bo tudi jasno, katera agencija jih je najbolje napovedala in katera je pred volitvami najbolj manipulirala.