bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

Janez Janša Reporter.si

Janez Janša že prejema starostno pokojnino. ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Govori se, da se ne bo vrnila v javnost do leta 2025 Odkrito.si

Kate Middleton - tehtala naj bi le 39 kg …

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Slovenija

Vrtače in jame v Kočevskem rogu so polne ...

Deli na:
Vrtače in jame v Kočevskem rogu so polne ...

Spust v globine Kočevskega roga (fotografija je simbolična). - Foto: Facebook/Jamarski klub Novo mesto

V Jamarskem klubu Novo mesto so v preteklih letih med pregledovanjem terena v Kočevskem rogu pogosto naleteli na črna odlagališča, predvsem v vrtačah in jamah. Skupaj so jih evidentirali 40, ki jih nameravajo zdaj skupaj z družbo Slovenski državni gozdovi počistiti. Na treh so to že naredili, druga bodo počistili v prihodnjih tednih.

Večino odlagališč je popisal Marko Pršina iz Jamarskega kluba Novo mesto, nekaj so jih na seznam dodali še gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije, nato pa so se povezali z družbo Slovenski državni gozdovi kot upravljavcem državnih gozdov na tamkajšnjem območju in se odločili, da jih bodo očistili.

V 39 primerih gre po beseda Pršine za vrtače, v enem primeru pa za jamo (Mala knežja jama blizu Podstenic), ki so jo kot prvo očistili novembra lani. V njej so našli 14 večinoma kamionskih pnevmatik, starih štiri desetletja in več. Danes, v tednu gozdov, so očistili še dve vrtači, preostale nameravajo v prihodnjih tednih. Po besedah Boštjana Gašperšiča iz Slovenskih državnih gozdov jih bodo nekaj očistili z lastnimi ekipami, za nekatere pa bodo najeli zunanje izvajalce, saj gre za zelo obsežno območje. Za odvoz na primerno deponijo bo poskrbela komunala.Po opravljenem popisu je na vseh 40 odlagališčih, ki so raztresena v Kočevskem rogu na območju občin Dolenjske Toplice, Kočevje, Semič in Žužemberk, skupno 47 pnevmatik, kar nekaj drugih kosovnih odpadkov in materiala, pa tudi odpadkov migrantov. "Pri tem je pozitivno to, da med odpadki, razen odpadkov migrantov, ni novih stvari. Večina odpadkov je stara več kot 30 ali 40 let, kar pomeni, da odvoz komunalnih odpadkov deluje in da ljudje kosovnih odpadkov ne vozijo več v vrtače in jame," je za STA dejal Pršina. Tudi zato upajo, da je akcija zadnja tovrstna v Kočevskem rogu.

Omenjenih 40 črnih odlagališč po besedah Pršine v grobem predstavlja tudi večino znanih in odkritih črnih odlagališč v Kočevskem rogu.