5e9d33b68d7cedf47d21454a0eba9337 Svet24.si

Letni dodatek bo večina upokojencev prejela ...

kača, plaža Svet24.si

Šok, kopalko na splitski plaži v nogo šavsnila ...

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

dragic Ekipa24.si

Dragić spet kapetan, toda ... Pred vrnitvijo tega...

nikolina tutić poroka Njena.si

Nikolinin mož ima dva otroka z drugo tekmovalko

jumbo visma roglic Ekipa24.si

Joj, samo tega ne ... Tik pred Tourom iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vrtače in jame v Kočevskem rogu so polne ...

Deli na:
Vrtače in jame v Kočevskem rogu so polne ...

Spust v globine Kočevskega roga (fotografija je simbolična). - Foto: Facebook/Jamarski klub Novo mesto

V Jamarskem klubu Novo mesto so v preteklih letih med pregledovanjem terena v Kočevskem rogu pogosto naleteli na črna odlagališča, predvsem v vrtačah in jamah. Skupaj so jih evidentirali 40, ki jih nameravajo zdaj skupaj z družbo Slovenski državni gozdovi počistiti. Na treh so to že naredili, druga bodo počistili v prihodnjih tednih.

Večino odlagališč je popisal Marko Pršina iz Jamarskega kluba Novo mesto, nekaj so jih na seznam dodali še gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije, nato pa so se povezali z družbo Slovenski državni gozdovi kot upravljavcem državnih gozdov na tamkajšnjem območju in se odločili, da jih bodo očistili.

V 39 primerih gre po beseda Pršine za vrtače, v enem primeru pa za jamo (Mala knežja jama blizu Podstenic), ki so jo kot prvo očistili novembra lani. V njej so našli 14 večinoma kamionskih pnevmatik, starih štiri desetletja in več. Danes, v tednu gozdov, so očistili še dve vrtači, preostale nameravajo v prihodnjih tednih. Po besedah Boštjana Gašperšiča iz Slovenskih državnih gozdov jih bodo nekaj očistili z lastnimi ekipami, za nekatere pa bodo najeli zunanje izvajalce, saj gre za zelo obsežno območje. Za odvoz na primerno deponijo bo poskrbela komunala.Po opravljenem popisu je na vseh 40 odlagališčih, ki so raztresena v Kočevskem rogu na območju občin Dolenjske Toplice, Kočevje, Semič in Žužemberk, skupno 47 pnevmatik, kar nekaj drugih kosovnih odpadkov in materiala, pa tudi odpadkov migrantov. "Pri tem je pozitivno to, da med odpadki, razen odpadkov migrantov, ni novih stvari. Večina odpadkov je stara več kot 30 ali 40 let, kar pomeni, da odvoz komunalnih odpadkov deluje in da ljudje kosovnih odpadkov ne vozijo več v vrtače in jame," je za STA dejal Pršina. Tudi zato upajo, da je akcija zadnja tovrstna v Kočevskem rogu.

Omenjenih 40 črnih odlagališč po besedah Pršine v grobem predstavlja tudi večino znanih in odkritih črnih odlagališč v Kočevskem rogu.