Revija Reporter
Slovenija

Kdaj in kje bi se lahko pred kamerami soočila favorita letošnjih volitev Golob in Janša

Igor Kršinar
7 2.574

10. apr. 2022 20:00 Osveženo: 10:43 / 14. 4. 2022

Deli na:

Premier Janez Janša in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob se še vedno nista soočila pred kamerami.

Primož Lavre

Premier Janez Janša odklanja soočenja na POP TV, njegov glavni tekmec Robert Golob pa na Planet TV, kjer jih pripravljajo skupaj s strankarsko televizijo SDS Nova24TV. Morda pa bosta prišla skupaj na zadnjem soočenju na javni televiziji tik pred volitvami.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je dosegel prvo zmago. Upravno sodišče je z začasno odredbo odločilo, da ima njegova stranka na predvolilnih soočenjih na nacionalni RTV pravico do nastopa med parlamentarnimi strankami, saj ima v državnem zboru dva poslanca, Janjo Sluga in Jurija Lepa.

Seveda je ta zmaga za Goloba zgolj simbolična, do volitev je manj kot dva tedna, takrat pa bo tudi znano, kdo bo resnični zmagovalec: ali bo to njegova stranka Gibanje Svoboda ali največja vladna stranka SDS Janeza Janše.

Toda pravi zmagovalec bo tisti, ki bo imel dovolj glasov za sestavo vlade. Golobu se bo slabo pisalo, če bi v državni zbor prišli zgolj dve stranki iz koalicije KUL, dve pa bi ostali pred parlamentarnim pragom. Hkrati pa bi se v parlament poleg SDS in NSI uvrstili še Povežimo Slovenijo in Naša dežela, morda celo SNS Zmaga Jelinčiča oziroma Resnica Zorana Stevanovića.

Oba favorita jemljeta glasove svojim zaveznikom, zato so volitve lahko loterija za vsakogar od njiju. Pišemo tudi o tem, da je vladajoči desni blok veliko bolj homogen kot opozicijski levosredinski blok. V SD se še vedno niso povsem sprijaznili, da ne bodo oni tisti, ki bodo sestavljali vlade, čeprav znotraj koalicije KUL dosegajo največjo javno podporo.

Še večje težave jim lahko povzroči Levica, ki ima že izkušnje s torpediranjem levosredinskih vlad. Pišemo, kaj je tokrat jedro spora med strankami levo od sredine in zakaj je desnica veliko bolj enotna.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Reporter št. 15, 2022

Naslovnica