mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pavšič napadel dvolične poslanske kolege: Politika je bila pomembnejša od vsebine

Deli na:
Pavšič napadel dvolične poslanske kolege: Politika je bila pomembnejša od vsebine

Robert Pavšič - Foto: Bobo

Odbor DZ za obrambo je na današnji seji opravil drugo obravnavo predloga zakona o izplačilu dodatka za delo v rizičnih razmerah poklicnim gasilcem, zaposlenih v prostovoljnih gasilskih enotah. Predlagane rešitve, ki so jih oblikovali v LMŠ in jih v DZ vložili skupaj z Levico in NeP, niso uspele prepričati večine članov odbora.

Kot je v imenu predlagateljev uvodoma pojasnil poslanec LMŠ Robert Pavšič, so želeli s predlogom popraviti položaj poklicnih gasilcev, ki so med epidemijo opravljali javno službo v prostovoljnih gasilskih društvih. Za njih namreč ne velja kolektivna pogodba za javni sektor, po kateri so sicer profesionalni gasilci med epidemijo prejeli dodatek za delo v rizičnih razmerah. Po navedbah Pavšiča je takih društev v Sloveniji šest, finančne posledice uveljavitev zakona pa so ocenili na okoli pol milijona evrov.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Janez Žakelj je povedal, da vlada predlogu zakona nasprotuje. Med drugim zato, ker so v kratkem predvidena pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorji o drugačni ureditvi tega dodatka in na ministrstvu ocenjujejo, da bi bil interventni poseg na to področje pred zaključkom pogajanj neprimeren. Prav tako po njegovih besedah obstoječa zakonodaja na področju gasilstva že omogoča izplačilo dodatkov tej skupini gasilcev, kar da so že tri občine tudi storile.

"Ministrstvo za obrambo bo pa preučilo možnost, da se problematika, ki jo izpostavlja predlagatelj, bolj natančno zapiše v sistemskem zakonu, to je v noveli zakona o gasilstvu, ki je na ministrstvu v zaključni fazi priprave," je še dodal državni sekretar.

Krajša poslanska razprava je pokazala različne poglede na predlagane rešitve. Med drugim sta poslanca Zmago Jelinčič iz SNS in Marko Bandelli iz SAB opozorila, da je med epidemijo marsikdo neupravičeno prejel dodatke, obravnavana skupina gasilcev pa da bi si jih zaslužila. Poslanec SDS Jožef Lenart pa je ocenil, da je predlog zakona sicer dobronameren, a je ob tem izpostavil, da zadevo trenutno rešuje ministrstvo, ki ga v SDS tudi pozivajo, naj zadevo čim prej reši.

Člani odbora sicer nato niso podprli ne dopolnil predlagateljev, s katerimi bi odgovorili na večino pripomb parlamentarne zakonodajno-pravne službe, ne celotnega zakonodajnega predloga. Glasovanje o slednjem je bilo sicer izenačeno s sedmimi glasovi za in sedmimi glasovi proti.

Pavšič je padec predloga zakona na odboru za obrambo  v daljšem zapisu komentiral tudi na svojem Facebook profilu, kjer je med drugim zapisal: "Ker je to absolutno nepošteno (samo zaradi vprašanja, kje si zaposlen), smo vložili zakon, ki bi omogočil, da bi vsi za identično delo dobili tudi enako plačilo. Ampak ne. Tudi pri tem vprašanju je bila politika pomembnejša od vsebine. Zakon je padel na odboru za obrambo.

Pa me niti ne moti toliko politično vprašanje, kot me moti dvoličnost. Proti zakonu je namreč glasoval tudi poslanec iz Ilirske Bistrice, Andrej Černigoj, čeprav je vedel, da ima tudi "njegovo" mesto prostovoljno gasilsko društvo s profesionalnim jedrom. In vedelo se je tudi, da gre pri rešitvi vprašanja za vse oškodovane le za nekaj sto tisoč evrov. Eden izmed izpostavljenih zdravnikov je prejel deset odstotkov tega zneska, je izpostavil moj poslanski kolega Marko Bandelli. Zato je šlo pri vsem vprašanju in za več kot sto gasilk in gasilcev za drobiž."