nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vročinski val prebudil željo po ohladitvi v vodi

Deli na:
Vročinski val prebudil željo po ohladitvi v vodi

Foto: Reuters

Vročinski val, ki je na začetku tega tedna zajel Slovenijo, je napovedal začetek vročega poletja in vzbudil skomine po osvežitvi v morju ali bazenu. Večina kopališč po državi v teh dneh odpira svoja vrata in obiskovalcem ponuja vrsto užitkov.

V Ljubljani je največje kopališče Vodno mesto Atlantis, ki ga v poletni sezoni obišče več kot 100.000 ljudi. Razen bazenov in tobogana v Svetu doživetij, ki so ga odprli pred prvomajskimi počitnicami, so vse zunanje zmogljivosti obiskovalcem na voljo preko celega leta. Obisk v prvih petih mesecih letošnjega leta je bil nekaj odstotkov boljši kot preteklo sezono, zato se nadejajo dobre poletne sezone, ki jo bo med drugim popestril na novo odprt Strokovni center zdravja.

Odprtje letnega kopališča Kodeljevo bo predvidoma 20. junija, medtem ko je bazen Ilirija odprt od 30. maja.

V Mariboru je edino letno kopališče Mariborski otok, kjer vrata odpirajo to nedeljo s Tekom ob Dravi. Po lanski rekordni sezoni, ko so v 65 dneh obratovanja našteli 49.400 ljudi, si tudi letos obetajo dober obisk. Letošnja novost je oder, na katerem bodo vsako soboto glasbeni nastopi.

V nedeljo se bo prav tako odprlo letno kopališče v Celju, kjer po novem omogočajo tudi vodno košarko. Lani so zabeležili 25.400 obiskovalcev ter 68 kopalnih dni.

Vse je pripravljeno za odprtje bazena na Ravnah na Koroškem in po besedah direktorja tamkajšnjega zavoda za kulturo in šport Mirana Mlakarja ga bodo odprli na prvi sončen dan prihodnji teden. Predvidoma v drugi polovici poletja bo nared kopalno jezero, ki ga gradijo v Radljah ob Dravi.

Letno kopališče v Kranju bo začelo obratovati 20. junija in dan kasneje bodo imeli dan odprtih vrat z brezplačnim vstopom na bazen.

Kopalno sezono na mestnem kopališču v Novi Gorici so odprli pred tednom dni in tudi letos bo za vse željne branja organizirana možnost izposoje knjig na bazenu.

V Murski Soboti je mestno kopališče odprto že teden dni. Cene kopalnih kart so enake kot lani, za programske vsebine na kopališču pa bo letos poskrbel Klub prekmurskih študentov. V tem delu Slovenije so sicer močno priljubljena termalna kopališča. Terme 3000 v Moravskih Toplicah in Terme Ptuj imajo zunanje bazene odprte že od aprila.

V Termah Čatež so poletno Termalno riviero odprli 25. aprila. Največji zunanji bazenski kompleks omogoča zabavo za vse generacije na več kot 10.000 kvadratnih metrih termalnih vodnih površin. Lani so zabeležili nekaj manj kot 900.000 kopalcev, enodnevnim kopalcem so prodali 230.897 kopaliških vstopnic, kar je 1,5 odstotka več kot v letu 2012.

Na slovenski Obali se je kopalna sezona uradno začela 1. junija. Temperatura morja se v teh dneh giblje okoli 21 stopinj Celzija in prvi kopalci so ga že preizkusili. Za letošnje poletje so med drugim prenovili plažo v Fiesi, popravili del plaže pred gledališčem Tartini v Piranu ter posadili nove palme na centralni plaži Portorož.

Vse kopalne vode v slovenskem morju so po podatkih Agencije RS za okolje lani dosegle odlično mikrobiološko kakovost, kar Slovenijo uvršča v sam evropski vrh, medtem ko v razred odličnih voda sodi polovica celinskih kopalnih voda. Mednje sodijo kopalne vode na Nadiži, Bohinjskem jezeru, pretežnem delu Blejskega jezera, na Šobčevem bajerju ter na nekaterih lokacijah na Kolpi.

Turistični delavci na Bledu po lanskoletnem petodstotnem povečanju števila nočitev letos pričakujejo nadaljnjo dve- do triodstotno rast. Krepi se turistična infrastruktura, ob kopici tradicionalnih prireditev pa je novost mednarodni filmski festival. Na Straži so uredili novo trim stezo, na grajskem kopališču, ki se je uradno odprlo včeraj, so obnovili del pomolov.

Najbolj pogumni kopalci so preizkusili tudi Bohinjsko jezero, čeprav ima to trenutno okoli 18 stopinj Celzija. Letošnje novosti po besedah direktorja zavoda Turizem Bohinj Klemna Langusa gredo predvsem v smeri zmanjševanja prometa. Tako z julijem uvajajo dodatno linijo poletnega avtobusa z železniške postaje ter poseben avtobus na Pokljuko. Prav tako so pripravili novo kartico z ugodnostmi za tiste, ki vsaj dvakrat prespijo v Bohinju, s katero imajo med drugim brezplačno uporabo avtobusa in parkiranje.

Na Kolpi se je kopalna sezona že začela, tudi kampi so že odprti in sprejemajo turiste. Letos bo med drugim mogoče bivati tudi v glamping hiškah v Adlešičih, je za STA povedal direktor Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan.

Za ljubitelje divjih voda je Soča eden najbolj zaželenih ciljev v Evropi. Na začetku tega tedna se je reka že dobro ogrela, a se je po četrtkovi nevihti znova ohladila. Osrednje kopališče pri Nadiži se uradno odpre 1. julija.

Veliko Slovencev si osvežitev poišče tudi čez mejo. V Avstriji na primer sta kopališči v Lipnici in Cmureku odprti že od začetka maja. Zaradi večje občinske podpore ponavadi nudijo cenejše vstopnine kot primerljiva slovenska kopališča.