sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Južna Koreja in ZDA začeli vojaške vaje, sever grozi z "zelo močnim vojaškim odgovorom"

Deli na:
Južna Koreja in ZDA začeli vojaške vaje, sever grozi z "zelo močnim vojaškim odgovorom"

Foto: Reuters

Več deset tisoč južnokorejskih in ameriških vojakov je danes začelo skupne vojaške vaje, med katerimi simulirajo invazijo na Južno Korejo. Vaje so se začele kljub grožnji uradnega Pjongjanga, ki je izjavil, da bo začetek vaj zanje pomenil "začetek vojne", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V vsakoletnih vajah Ulchi Freedom, ki bodo letos potekale do 28. avgusta, gre za računalniško simulacijo, v kateri sodeluje 50.000 južnokorejskih in 3000 ameriških vojakov.

Pjongjang ocenjuje, da gre pri vajah za provokacijo, ter obenem zagrozil ZDA, da se bo odzval z "zelo močnim vojaškim odgovorom", če bo do vaj prišlo.

Letošnje vaje potekajo v času naraščajočih napetosti med državama, še posebej zaradi niza eksplozij protipehotnih min 4. avgusta, v katerih sta bila huje ranjena dva južnokorejska vojaka. Severna Koreja je minuli teden zanikala vpletenost v dogodek. Obtožbe, da so se njihovi vojaki pretihotapili čez mejo in nastavili mine, je severnokorejska državna komisija za obrambo označila kot absurdne.

Protipehotne mine so eksplodirale 4. avgusta v južnem delu demilitariziranega območja, ki se razteza dva kilometra od meje med državama na obe strani. Enemu vojaku so morali amputirati obe nogi, drugemu pa eno.

Sicer pa je Južna Koreja po več kot desetih letih na vzhodnem delu meje znova začela s propagandno kampanjo, kjer prek zvočnikov obsoja severnokorejske provokacije. Južnokorejsko obrambno ministrstvo pa je danes sporočilo, da je tudi Pjongjang obnovil svojo propagandno kampanjo z zvočniki na vzhodnem delu meje, še navaja AFP.