nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša o procesu JBTZ: Jasno je bilo, da gre za politični proces, smatrani smo bili za politične sovražnike

Deli na:
Janša o procesu JBTZ:  Jasno je bilo, da gre za politični proces, smatrani smo bili za politične sovražnike

Foto: Bobo

Proces zoper četverico je potekal na način, da bi si slovenska politična oblast lahko umila roke, vendar pa ni dvoma, da je bila o njem obveščena od vsega začetka, so se strinjali sogovorniki na omizju ob 28. obletnici začetka afere. Ko je oblast opazila, na kakšen način so se na aretacijo odzvali ljudje, pa se je odločila za spremembo taktike.

Včeraj je minilo 28 let od aretacije Janeza Janše, Ivana Borštnerja in Davida Tasića ter s tem začetka afere JBTZ, v okviru katere je bil pozneje obtožen tudi Franci Zavrl. Afera je ljudi različnih prepričanj poenotila v Odboru za varstvo človekovih pravic, ta pa je po mnenju mnogih okrepil prizadevanja za demokratizacijo, politični pluralizem in spoštovanje človekovih pravic ter pospešil pot do osamosvojitve.

Vodja omenjenega odbora Igor Bavčar je na omizju v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ocenil, da je takratna slovenska politična oblast igrala dvojno igro. Pripravljena je bila žrtvovati del slovenske suverenosti, saj se je sodilo v srbskem jeziku, za proces pa je bilo pristojno vojaško sodišče. Nasploh je ves proces potekal na način, da bi si slovenska politika lahko umila roke, je povedal Bavčar.

Janez Janša se je strinjal, da je slovenski politični vrh želel ustvariti vtis, da z aretacijo nima nič. Na ta način je bil izbran tudi dan začetka afere oz. prve aretacije, saj je bil na ta dan celotni slovenski politični vrh v Beogradu, se spominja Janša. Da ni dvoma o obveščenosti slovenskega političnega vrha, se je strinjal tudi Igor Omerza, član tedanjega odbora za človekove pravice.

"Pred vojaškim sodiščem je bilo jasno, da gre za politični proces, smatrani smo bili za politične sovražnike in se niso sprenevedali. Če to primerjam s Patrio, je tu razlika v tem, da so se sedaj sprenevedali, kot da gre za pravni postopek. A obtožnica v primeru Patrie je bila še bolj votla kot v primeru JBTZ. Tam so imeli vsaj nek materialni dokument," je dejal Janša.

Politična oblast je očitno računala, da bo prišlo do tajnega sojenja brez možnosti civilnih odvetnikov in da tudi mediji procesu ne bodo namenjali velike pozornosti, je ocenil Janša. Vendar pa so se na tej točki po njegovih besedah ušteli. Kot je dejal Janša, obstaja celo pričevanje o tem, da je politična garnitura v kleti na Tomšičevi spremljala prenos zborovanja, v katerem se je na Kongresnem trgu zbralo med 30.000 in 40.000 ljudi.

Ravno na ta dan naj bi se politično vodstvo tudi odločilo za spremembo taktike, zato je v javnosti začelo potencirati vprašanje slovenskega jezika, je povedal Janša. Prav tako se je snovalcem afere po njegovih besedah začelo muditi in so skušali proces zoper četverico čim prej zaključiti. Da so postajali vse bolj nervozni, se spominja tudi David Tasić.

Po prvih aretacijah je bil 3. junija ustanovljen še Odbor za varstvo pravic Janeza Janše, ki je pozneje prerasel v Odbor za varstvo človekovih pravic. Po današnji oceni Omerze je štel več kot 200.000 članov, od tega čez 100.000 individualnih članov, preostali pa so se mu pridružili v okviru organizacij.

Tudi znotraj Odbora za varstvo človekovih pravice so bile razlike, je na včerajšnjem srečanju priznal Bavčar. Je pa poudaril, da so ravno iz odbora izšle ključne osebnosti, ki so pozneje sestavljale Demos.