zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Slovenija

Vrhovno sodišče pritrdilo Mišiču glede razrešitve z vrha Luke Koper

Deli na:
Vrhovno sodišče pritrdilo Mišiču glede razrešitve z vrha Luke Koper

Foto: Bobo

Vrhovno sodišče je pritrdilo sodiščema na prvi in drugi stopnji, da je bil Gašpar Gašpar Mišič pred petimi leti nepravilno razrešen z vrha Luke Koper. Kot piše današnje Delo, vrhovno sodišče meni, da ugotovljena dejstva ne utemeljujejo odpoklica predsednika uprave zaradi njegove nesposobnosti za vodenje poslov družbe.

Mišič je funkcijo predsednika uprave Luke Koper nastopil 7. septembra 2013, nadzorni svet pod vodstvom Alenke Žnidaršič Kranjc pa ga je "iz razlogov na strani predsednika uprave" odpoklical 11. aprila 2014. Mišič se je na razrešitev pritožil, sodišči na prvi in drugi stopnji pa sta odločili, da so se kot neresnični izkazali vsi razlogi za odpoklic: predsednik ni zlorabljal pravice do preglasovanja, ni vsiljeval odločitev za področje drugega člana uprave in ni neustrezno vodil sej uprave.

Luka Koper je nato vložila revizijo proti odločitvam sodišč na prvi in drugi stopnji, vrhovno sodišča pa jima je zdaj pritrdilo.

Danes bi se medtem na koprskem okrožnem sodišču morala začeti obravnava v novem postopku, v katerem je Mišič združil vse očitke na račun njegovih dveh razrešitev z iste funkcije, s tožbo pa zahteva 757.000 evrov odškodnine. Gre za razliko med plačo in nagradami, ki bi jih prejel do konca mandata kot predsednik uprave Luke koper, in med plačami, ki jih je prejemal po razrešitvi (vodil je Marjetico Koper, zdaj pa vodi lastno podjetje Gaspar Naložbe).

Današnjo razpravo so preklicali, saj so nekateri člani nadzornega sveta po navedbah Dela priglasili stransko intervenienco. Takšno zahtevo je sodišče sicer zavrnilo, vendar sklep še ni pravnomočen, je za časnik pojasnila predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič.

Loading...