Revija Reporter
Slovenija

Vrhovna sodnica Barbara Zobec: Ljudje očitno še vedno živijo z miselnostjo v totalitarnem režimu

Reporter

17. apr. 2018 9:05 Osveženo: 9:30 / 17. 4. 2018

Deli na:

Tudi Barbara Zobec, soproga Jana Zobca, naj bi imela v preteklosti neprijetno izkušnjo z varnostniki na sodišču.

Primož Lavre

Vrhovna sodnika Barbara in Jan Zobec v pogovoru za Radio Ognjišče opozarjata na pomembnost visoke volilne udeležbe, saj je to za volivce edina priložnost, da vplivajo na to, kdo bo vodil državo in kam bo država šla.

»Če se pogovarjaš z ljudmi vsi jamrajo, vsak vidi, da je nekaj narobe. Na volitev pa zamahnejo z roko: Ah, kaj bom hodil. Tako, da ne vem. Ljudje še očitno živijo z miselnostjo v totalitarnem režimu,« prav Barbara Zobec.

Jan Zobec poudarja, da je pomembna ustavnost in robustno sodstvo: »Pomembna je demokracija, se pravi ljudski glas in pomembna je ustavnost. Se pravi močno, robustno sodstvo, zlasti ustavno sodišče. Ko se to dvoje združi, ljudski glas in močno robustno sodstvo, ki ta ljudski glas seveda kontrolira, imamo polno in dobro delujočo ustavno demokracijo.«

Pri nas takega sodstva še nimamo, prav tako nimamo resnega odnosa do državljanske dolžnosti, opozarja Zobec, ki pravi, da so volitve za ljudi edina priložnost, da vplivajo na to, kdo bo vodil to državo, kam bo ta država šla, kakšno bo njihovo življenje.

»Na poštenost pa vliva tudi vsak od nas, da razmišlja, da je odprte glave in da ne zamahne z roko: Ah politika me pa ne zanima. To je del njega, njegove sedanjosti in prihodnosti in prihodnosti njegovih otrok,« še pravi Zobec.