reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

To je ukrajinski Marjan Šarec: komedijant, ki bo morda zavladal veliki državi

Deli na:
To je ukrajinski Marjan Šarec: komedijant, ki bo morda zavladal veliki državi

Volodimir (ali Vladimir) Zelenski bo morda postal predsednik Ukrajine. - Foto: Profimedia

Prav lahko se zgodi, da bo poleg Slovenije vajeti še ene evropske države vzel v svoje roke komik. To je Ukrajina, kjer bodo 31. marca izbirali novega predsednika države.

Po zadnjih anketah se namreč zmaga v prvem krogu nasmiha 41-letnemu igralcu in komiku Volodimirju (Vladimirju) Zelenskemu. Ta naj bi v prvem krogu dobil 25,1 odstotka glasov. Za drugo mesto se borita zdajšnji predsednik Petro Porošenko (16,6 odstotka) in Julija Timošenko (16,2 odstotka).

Zanimivo je, da je Zelenski že bil predsednik Ukrajine – a ne v resnici, ampak v igrani televizijski seriji z naslovom Služabnik ljudstva iz leta 2015, ki je bila velika uspešnica. Naslov nanizanke si je tudi sposodil za ime svoje stranke – Služabnik ljudstva -, ki je bila ustanovljena marca lani.

Zelenski, ki je po starših judovskega rodu, ima podporo tretjega najbogatejšega Ukrajinca, milijarderja Ihorja Kolomojskija.

Zelenski je postal komik že pri 17 letih, ko je začel sodelovati v takratnem ukrajinskem tekmovanju komikov. Leta 1997 je ustanovil skupino komikov z imenom Kvartal 95, s katero je nastopal po vseh državah, ki so nastale na pogorišču nekdanje Sovjetske zveze.

Leta 2003 je Kvartal 95 za eno od ukrajinskih televizij začel snemati lasten televizijski šov. Leta 2008 je začel Zelenski tudi igralsko kariero. Nastopal je v več filmih.

Prava zvezda je postal leta 2015 s prej omenjeno nanizanko Služabnik ljudstva. V njej igra srednješolskega profesorja zgodovine, ki zmaga na predsedniških volitvah, in sicer po zaslugi videoposnetka, v katerem benti čez korupcijo v Ukrajini in ki postane uspešnica na družbenih omrežjih.