nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vprašanje za Milana Kučana

Deli na:
Vprašanje za Milana Kučana

Foto: Primož Lavre

Dokument, ki potrjuje, kdo vse je bil leta 1972 seznanjen z ubojem Stjepana Crnogorca. Med njimi so bili člani sekretariata Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije, torej tudi Milan Kučan.

Obljuba dela dolg. »Odgovor boste prejeli v zakonskem roku,« se je glasilo kratko pojasnilo iz kabineta predsednika državnega zbora Janka Vebra. Nanj smo že 4. junija letos naslovili vprašanje, ali je Bernardi Crnogorac, sestri Stjepana Crnogorca, ki ga je leta 1972 neznano kje ubila Udba, že odgovoril na njeno februarja naslovljeno prošnjo, naj ji najvišji predstavniki slovenskih oblasti pomagajo pri najdbi posmrtnih ostankov ubitega brata. Zanimalo nas je, kako je Janko Veber izkazal moralno podporo svojcem in kaj vse je doslej že postoril, da bi se našli posmrtni ostanki ubitega Crnogorca, saj so priče njegovega uboja še žive in bi lahko pričale. Med njimi je operativec Udbe Boris Mužič, ne nazadnje bi lahko pomagal Janez Zemljarič pa Milan Kučan, ki je bil, kot potrjujejo na novo najdeni dokumenti publicista in raziskovalca Romana Leljaka, zagotovo seznanjen z ubojem. Kučan je bil namreč v tistem času član sekretariata Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije.

Po večdnevnem zatišju smo Vebra 11. junija znova spomnili na dano obljubo. Tako smo vendarle prejeli suhoparno pojasnilo, da »omenjeni primer«, kar naj bi bil zanje uboj ter iskanje posmrtnih ostankov Crnogorca, sodi v delovno področje Komisije DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, kjer je bila na 12. seji prisotna Bernardina Mila Crnogorac. Napotili so nas, da si ogledamo vse dobesedne zapise sej in zapisnike na spletnem portalu DZ. Tako kot na predsednika DZ smo enaka vprašanja naslovili še na predsednico vlade Alenko Bratušek, a nam ni odgovorila. Po krajši telefonski obljubi se je v molk znova zavil tudi predsednik republike Borut Pahor.