državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vojna sankcij med EU in Rusijo ne ne bo veliko vplivala na Slovenijo

Deli na:
Vojna sankcij med EU in Rusijo ne ne bo veliko vplivala na Slovenijo

Foto: Reuters

Nove sankcije EU zoper Rusijo in napovedani povračilni ukrepi s strani Rusije neposredno ne bodo veliko vplivali na Slovenijo. "Stopnjuje pa se negotovost zaradi posrednih učinkov na trg EU," je za STA komentiral direktor Centra za mednarodno poslovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti.

Negotovost se po Cantaruttijevih besedah povečuje tako zaradi učinkov na slovenske posredne izvoznike v Rusijo (prek končnih izdelkov drugih evropskih proizvajalcev) kot tudi na izvoznike v EU, in sicer zaradi vpliva sankcij na trge določenih izdelkov in storitev v uniji. Prav tako pa obstaja negotovost zaradi nevarnosti nadaljnjega zaostrovanja.

V tem hipu po njegovih pojasnilih še velja ocena, da bo letošnji izpad izvoza v Rusijo in Ukrajino do 200 milijonov evrov. Letošnji julijski izvoz v Rusijo, torej tik pred sankcijami, je bil namreč bistveno večji kot julija lani, s tem pa je nekoliko zmanjšal izpad izvoza v prvem polletju.

"Ostaja pa ključna neznanka: kako bodo sankcije in zaostrovanje odnosov med EU in Rusijo vplivale na celotni slovenski izvoz v zadnjih petih mesecih, torej po njihovi uvedbi," je opozoril Cantarutti.



EU je danes uveljavila nove sankcije proti Rusiji, ki vključujejo prepoved zadolževanja ruskih energetskih in obrambnih podjetij na evropskih trgih, prepoved izdajanja posojil ruskim bankam ter razširitev seznama oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo.

Rusija je v četrtek sporočila, da je že oblikovala povračilne ukrepe za sankcije EU. Podrobnosti Moskva še ni razkrila, protisankcije pa naj bi bile uperjene proti uvozu potrošniškega blaga in rabljenih avtomobilov iz EU.

"Imamo veliko nekmetijskih proizvodov, kjer so naši partnerji, še posebej evropski, precej bolj odvisni od Rusije kot Rusija od njih," je dejal svetovalec ruskega predsednika Vladimirja Putina, Andrej Belousov. "To vključuje uvoz avtomobilov, predvsem rabljenih, pa tudi izdelkov, ki smo jih sposobni proizvajati sami. Tudi nekaterih vrst oblačil," je povedal.