pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vogrin v DZ: Mama mi je rekla, da izgledam kot trinajsto prase

Deli na:
Vogrin v DZ: Mama mi je rekla, da izgledam kot trinajsto prase

Foto: Bobo

"Moja mama je rekla, ko gleda televizijo, Ivan, pa ti tako sedaj izgledaš v parlamentu kot trinajsto prase, vsi te odrivajo," je nepovezani poslanec Ivan Vogrin delil s kolegi ob interpelaciji zoper notranjega ministra Gregorja Viranta, sicer tudi Vogrinovega nekdanjega strankarskega šefa.

O Virantu ima poslanec danes zelo slabo mnenje, o njem je napisal tudi knjigo Previrant: Zakrinkani birokratski morilec Slovenije ali Zakaj je Slovenija bankrotirala? V uvodnem nagovoru ga je včeraj tako opisal: "Gregor Virant je od leta 2000 naprej vozil slalom med različnimi opcijami, tako da je bilo njemu vedno najbolje in da je imel največji izplen."

Svoj nastop je Vogrin začinil z nekaj anekdotami, "da se ljudje malo sprostijo, nasmejijo, kajti ta birokratska latovščina triindvajsetih let nas ni nikamor pripeljala, razen do bankrota." Na začetku seje je premierko Alenko Bratušek obdaroval z rožami, ker je imela v ponedeljek rojstni dan.

Objavljamo magnetogram Vogrinovega uvodnega nastopa v DZ (prepis celotne seje na TEJ POVEZAVI):

Spoštovane kolegice poslanke in poslanci. Spoštovani ministrski zbor, spoštovane državljanke in državljani.

V ponedeljek je imela predsednica vlade rojstni dan. Na ta dan je imela seveda tudi moja hči Kristina, zato imam zadaj pripravljen šopek za predsednico vlade, seveda v primeru, da bo prišla in seveda ji želim vse dobro, predvsem pa zdravje.
V eni izmed mojih knjig sem napisal, kaj je merilo vrednosti človeka, eni merijo seveda vrednost človeka po položaju. Drugi merijo vrednost človeka po denarju. Nekateri seveda tudi po izobrazbi. Jaz menim, seveda, da so to povsem napačna merila. Na koncu nam ostane vedno to ali smo ali nismo ljudje. Dr. Trstenjak je napisal pomembno je biti samo človek.

Pa gremo na formalno plat. Jaz se sicer opravičujem ministrskemu zboru in predsedniku parlamenta, da jim kažem hrbet, to se mi zdi malce nespodobno, ampak to je na simbolni ravni pokazano, da večina stvari v Sloveniji smo narobe zastavili. Tudi to, da tisti, ki tukaj govori, kaže hrbet. Čas bi bilo seveda, da napravimo korenite spremembe.

Postavlja se vprašanje, zakaj interpelacija. Ugibanja so različna. Eno je seveda, da se Ivan Vogrin želi maščevati Gregorju Virantu. Zakaj? Zakaj bi se jaz maščeval? Gregor Virant ni odgovoren in ni kriv za bankrota mojega podjetja.

In od tu najbrž izvirajo moje težave kot poslanca, če so to, seveda, težave.

Eden od kolegov poslancev je vehementno izjavil za medije, da Ivan Vogrin želi več pozornosti. Se vam zdi, da sem imel pomanjkanje pozornosti v teh dveh letih? Ne, dame in gospodje. Temu kolegu sem odgovoril v 17 točkah, zakaj je ta interpelacija potrebna in da ni posledica pomanjkanja pozornosti, ampak tega, da je Slovenija v akutnem krču. Kaj tretjega… /?/ To bomo pa danes predlagatelji interpelacije poskušali pojasniti in dokazati. Če strnem v enem zelo preprostem stavku: Gregor Virant je od leta 2000 naprej vozil slalom med različnimi opcijami, tako da je bilo njemu vedno najbolje in da je imel največji izplen. In iz tega razloga, takšni ljudje so škodljivi za državo, v tem primeru pač za državo, ki se imenuje Slovenija. Napisal sem definicijo, ki sem jo povzel po ameriškem piscu Ambrasu Burseyu /?/, kaj je definicija prevaranta: to je degeneriran osebek, ki opravlja javne zadeve izključno v svojo korist, v nasprotju s tistim, za kar se deklarirajo ljudje. To, kar je v interpelaciji, je v nasprotju z nekaterimi, ki so jo komentirali, ne da bi jo sploh prebrali, dokumentirano s priloženimi dokumenti, s pogodbami, s poročili, z izjavami, danes bo samo še obrazloženo, bilo pa bi dobro, da bi si to vsaj prebrali. Nekateri tudi pravijo, kako zdaj Ivan Vogrin interpelira ministra Viranta, če pa je na njegovi listi prišel v parlament. Da, drži, in jaz se mu seveda zahvaljujem, da me je en dan prej poklical in me vzel na listo, čeprav jaz nisem imel nobene posebne želje ali pa namena, ker do tistega trenutka nisem vedel, da v Državljanski listi razmišljajo. Ampak tudi to ni bilo narejeno tako spontano, ker bi Gregor Virant imel kakšne dobre namene, temveč predvsem zato, ker je skupina iz severovzhodne Slovenije, Antuk /?/ Štihec, Miran Jelen, ocenila, da je Ivan Vogrin lahko izvoljiv. In Ivan Vogrin je v Državljanski listi dobil daleč največji procent, večji od predsednika, večji. To je eden od razlogov. Drugi razlog je, da je Državljanska lista takrat imela, za zdaj ne vem, zelo dober program, liberalen, svobodomiseln, gospodarsko usmerjen program. Kar je pa najvažnejši razlog, Gregor Virant je uspel zbrati takrat, leta 2011, zelo kompetentno ekipo, dr. Janeza Šušteršiča, dr. Marka Pavliho, gospoda Tomaža Štiha, mag. Rada Pezdirja, da ne naštevam dalje. Vendar nobenega od teh ni več. Nobenega. In dobro je, da tudi ni mene. Jaz sem prvi od teh odpadnikov, ki smo odpadli. Odpadla je tudi poslanka Truda Pepelnik, ki so jo grdo izigrali, zaradi nepomembne birokratske napake. Nihče ne govori o človeških tragikah, ostala je brez službe, z obljubo kako bo stranka za njo poskrbe, nič se ni zgodil. Nič. Tako se to ne dela.

Jaz sem vesel, seveda, da je minister Virant že ob vložitvi interpelacije zabil kar dva avtogola. Jaz mislim, da bo predsednica vlade, prej ali slej, upam, da ne prepozno, ugotovila, da zabija v njen gol. Namreč, izjavil je, da poslanci ki so bili obsojeni, vseeno pogojno ali nepogojno, seveda ne bi smeli biti poslanci, še manj pa vlagati interpelacije. Prva velika situacijska morala – sprenevedanje. Ko je gospod Virant bil predsednik parlamenta, poslanec in tako dalje, je imel obsodilno sodbo na prvi stopnji pogojno,ki jo je seveda potem višje sodišče razveljavilo. Ivan Vogrin je edino obsodilno sodbo imel pogojno na prvi stopnji, 23. 11. 2013 je bila razveljavljena. Torej položaj popolnoma enak, jaz nisem primeren za poslanca, minister Virant, podpredsednik Vlade, je pa primeren za vse funkcije, mislim, da se pripravlja za naskok, da bo izpodrinil predsednico Vlade, če ga ne boste vi zaustavili, ker izpodjeda temeljne korenine Slovenije.

Druga stvar, v odgovoru na interpelacijo govori o tem, da interpelacija govori o stvareh, ki so se zgodile pred njegovim ministrovanjem. Seveda, tudi o teh nekaterih govori, ker je človek kompleksna oseba in verjetno ni predmet, ki bi se zdaj obnašal tako, drugič tako, tretjič tako. Vendarle imamo t.i. minister Virant veliko govori o integriteti. Dame in gospodje, kakšna integriteta je to, če zanj veljajo druga merila, kot zame, pa da ne bom povedal tudi za gospoda Stepišnika, pa Meršola in tako dalje.
 
Moje dejanje, moj bankrot podjetja se je zgodil preden sem jaz nastopil funkcijo poslanca. Enako se vprašajmo, imejmo enaka merila, zakaj mene preganja minister Virant dve leti kot krvoločno žival, zato, ker sem tako kot tisoče podjetij, podjetnikov, gospodarstvenikov 20 let s povprečno 50 ljudmi plačeval davke, prispevke, zaposloval ljudi, potem je prišla kriza, napisal sem knjigo, priznal napake, povedal, da smo tudi mi naredili narobe, da niso vse, bankrot podjetja samo posledica krize, ampak je seveda vedno, ponavljam, za bankrot podjetja odgovoren podjetje, lastnik, vodstvo, za bankrot države pa kdo, dame in gospodje, državljani, po ministru Virantu. On je številka 1 človeka, ki je odgovoren za bankrot države. Vsako leto zaradi njegove nerazumne plačne reforme, sistema plač v javnem sektorju, zakona o javnih uslužbencih, ki je zaposlil 30 tisoč preveč javnih uslužbencev, trpi in je v bankrotu. 800 milijonov do milijarde gre vsako leto preveč denarja za izdatke javnega sektorja, pa da ne bo narobe razumljeno.

Niso krivi javni uslužbenci, ker so seveda se zaposlili. Počakajte, če ti dobiš dobro službo, ni delo, službo, ki je dobro plačano, kjer seveda imaš kopico ugodnosti, ja se boš pa ja zaposlil. To nič ni narobe z ljudmi. Narobe je s sistemom. Narobe je s sistemom vrednot, ki smo ga mi uvedli. Minister Virant je v odgovoru na interpelacijo omenil, da sem jaz obseden z njim. Dame in gospodje, nisem napačno spolno usmerjen, nisem obseden. To, knjiga, pa ima posvetilo. Knjigo posvečam otrokom, Kristini, Vidu in Davidu ter Niku in Nataliji, ki mi dajejo neizmerno moč in pogum, da sem napisal to knjigo. Predvsem zaradi njih in zaradi vseh otrok, ki si zaslužijo ustvarjalno okolje, smo si dolžni vsi prizadevati za resnico in boriti za pravico. To je naš temeljni namen. Kdor je poslanec in tega ni sposoben, ta ni vreden poslanskega mesta, dame in gospodje. Tako da, interpelacija ni nastala kot neko maščevanje, kot neki trenutni vzgib. Nastajati je začela leta 2014, ko sem jaz začel pisati to knjigo in zbirati dokumente. In ugotovili smo katastrofalne stvari.

Včeraj, pred včerajšnjim je bil pri meni novinar enega od časopisov. Ker je teh dokumentov tak šok, ker ljudje to pošiljajo, ker so nekatere stvari prišle po različnih kanalih, sem novinarju dal to, sem rekel, ne bom se s tem ukvarjal, to je, odnesite. Jaz sem šel še nekaj kopirati, on je pa listal, je rekel, ja pa čakajte, saj potem ja ni čuda, da KPK ni raziskala primera, ki ste ga vi za primer Državljanske liste vložili na KPK. Alenka Vižintin ima podpisano pogodbo, je imela z Državljansko listo za svetovanje. Do predvčerajšnjim nisem vedel kdo je Alenka Vižintin. Žena Roka Praprotnika. Dame in gospodje, sistemska korupcija totalna. Kdo bo to vzel v roke, če dobiš ti tam posel. Spet bo rečeno, da je izmišljeno. Na moji spletni strani, www.vogrin.eu, imate vso dokumentacijo pod rubriko parlament objavljeno. Nič ni izmišljeno. Vse je dokumentriano, pa vendarle to ne bo dovolj, da bi danes vi našli moči in se postavili na stran ljudstva Slovenije, ki je lačno. Včeraj je bilo objavljeno, 400 tisoč prebivalcev Slovenije živi pod pragom revščine, cca. 200 tisoč je pa bogatašev, 10% takšnih, ki so plenili 23 let tudi na takšen način o katerem sedaj govorim. Seveda jaz se zahvaljujem devetim podpisnikom interpelacije poleg mene, ki so našli moči za to, da so podpisali. Bom povedal, jaz se zelo rad izražam… Veste, jaz sem na kmetiji se rodil, pa upam, da bom tam tudi umrl, ker je to zdravo okolje. Moja mama je rekla, ko gleda televizijo, Ivan, pa ti tako sedaj izgledaš v parlamentu kot trinajsto prase, vsi te odrivajo. Mi smo imeli kmetijo včasih doma, pa smo imeli svinje pa male prašičke. Prasica ima dvanajst zizov, trinajstega odrivajo. Tako je približno pri meni, pa nič ne jočem, veste. To daje človeku moč, lepo pa je, če človek še pove, kakšno anekdoto, da se ljudje malo sprostijo, nasmejijo, kajti ta birokratska latovščina triindvajsetih let nas ni nikamor pripeljala, razen do bankrota. Ali bo interpelacija uspela.

Bo, če boste poslanke in poslanci glasovali za Slovenijo, če boste pa glasovali za svoje privilegije zato, da se za vsako ceno Vlada obdrži pa najbrž ne bo. Ker pa jaz dobivam vseeno dosti informacij bom povedal mogoče scenarije. Tudi ni se treba bati, če bo minister Virant razrešen, da bi Vlada padla. Nihče v tem trenutku si ne želi hudo voditi Vlado, nihče. In predsednici Vlade pravzaprav vse čestitke, da približno vem, ko sem vodil podjetje, ki je šlo proti bankrotu kako to je tako, da ji najbrž ni lahko. Tako, da tudi, če ji bo minister Virant razrešen je velika verjetnost, da Vlada ostane. Drugo pa je v tej knjigi dobro je čitati veste jaz sem prečital marsikaj tudi komunistični manifest in tako dalje. Mora človek čitati različne stvari iz drugih področjih in, če niste to knjigo prečitali je dobro, da jo prečitate. Od 2000 leta naprej je analizirano vijuganje ministra Viranta. 2000 leta je prišel pod velik up v Bajukovo Vlado, pol leta je ta Vlada bila potem je prišel spet Drnovšek. In v Drnovškovi Vladi je bil državni sekretar potem je prišla Ropova Vlada, če se spomnite za 2 leti, Drnovšek je odšel za predsednika in potem je ta Vlada vzdržala do 2004 leta. Minister Virant natančno ve kdaj je treba kaj narediti, ker je bil seveda v prejšnji Vladi, če bi ostal do konca verjetno bi imel relativno majhne možnosti, da bi bil v naslednji Vladi minister ne on je nekaj mesecev prej odstopil kot veliki strateg, zmagovalec in se zavihtel v Janševo Vlado kot minister. Naprej pa že lahko spremljate ne, naprej pa spremljate. In zdaj scenarij, če pa danes minister Virant interpelacijo preživel bo Vlado čez 14 dni, čez mesec dni, čez 2 meseca izdal. Zakaj? Ker je zelo priročno iti ven pa reči ne strinjam se z povišanim davkom, ne strinjam se z zmanjševanjem plač v javnem sektorju in tako dalje, ne strinjam se ves čas pa je glavni povzročitelj kaosa in bankrota v Sloveniji. Jaz se bom relativno v tem uvodnem nagovoru malo ozrl na samo besedilo interpelacije, ker je bilo pravočasno objavljeno vse je objavljeno tudi dodatna dokumentarna gradiva. Ozrl se bom samo na drugo točko v tem trenutku. Druga točka govori o tem, da bi naj podjetje Janka Jenka PCX, Janko Jenko je bil izvršen direktor opravilo svetovanje poslancev pri pripravi strokovnih podlag za načrtovanje dela poslanske skupine. Zanimivo minister Virant 5 stavkov v svojem odgovoru namenja temu področju, zakaj, ker ni kaj komentirati, ker so dokumentacije. Glejte kaj mi ugotovimo. Ni bilo izvedeno nobeno svetovanje kajti jaz sem bil takrat član poslanske skupine in se nič ne spomnim. Pa ne samo, da ni bilo ni moglo biti kajti svetovanje bi naj bilo nudeno ob ponedeljkih 12. 3, 19. 3 in 26. 3. 2012 ob ponedeljkih nobenega poslanca ni bilo tukaj, ker smo mi v, na terenu v poslanskih pisarnah. Laž, poročilo je laž, račun je laž, pogodba je laž. Vsi dokumenti so dani, zakaj pa Komisija za preprečevanje korupcije tega ni obravnavala. Kot sem prej povedal, ker je gospa Alenka Vižintin v eni od drugih pogodb z Državljansko listo prav tako svetovala, opravljala storitve. Prav tako nobeno svetovanje se ni izvajalo 13. 3., 20. 3. in 27. 3. To je ob torkih, takrat imamo, smo imeli takrat, ko sem jaz bil v Državljanski listi, sestanek poslanske skupine ali pa se je začela seja. Nadalje naj bi se svetovanje izvajalo 9. 3., 14. 3. in 22. 3. In datumi se spet ne ujemajo, saj so bile takrat seje Državnega zbora. To ni mogoče. Iz magnetogramov, video posnetkov in ostalega dokaznega gradiva je mogoče zaključiti, kje so poslanci bili. Poudariti je potrebno, da v roku kot je bil predviden z osnovno pogodbo bi v šestih delovnih dneh moral svetovalno podjetje opraviti 180 ur, to pomeni, da bi vsak dan opravilo 30 ur. Kako je to mogoče? Mogoče je tako, kot je rekel en kmet, ko so ga vprašali, kako lahko 25 ur dela. Rekel je, da eno uro prej vstane. Ti so pač vstali šest ur prej. Ni mogoče. Dne 23. 3. je bil k pogodbi sklenjen aneks s katerim je bil rok za izvedbo podaljšan na 31. 3. 2012.

Verjetno se ob tem ni spremenila v vmesnem obdobju tako, sedaj pa dobro poslušajte, ni veljala ne pogodba in ne aneks, a so se oziroma naj bi se dela kljub temu opravljala 16. 3., 19. 3., 20. 3., 21. 3. in 22. 3., ni veljala ne pogodba in ne aneks. Kako se je lahko izvajalo. Mi imamo opravka s predsednikom Državljanske liste, ki je doktor prava. Vodja poslanske skupine je odvetnik, pravnik. Kaj ne veljajo pravila, da v času, ko pogodba, niti aneksi niso sklenjeni se ne sme nič izvajati? Seveda so se ujeli. To so delali za nazaj. Veste kdaj so to začeli delati? Ko so novinarji začeli raziskovati kaj se pravzaprav s temi svetovanji dogaja. In ne da bi jaz sedaj stopal v bran novinarjev, kajti novinarji, ko sem jaz imel pogojno obsodbo jih je bilo 50 in so me razglašali kot največjega kriminalca. Ko je bila oprostilna sodba ni bilo nobenega novinarja. Na vse novinarske hiše sem poslal vso dokumentacijo. Delo je na drugi strani objavilo korekten zapis. Delo edino. Toliko o novinarski etiki in morali, o poslanski, ministrski pa seveda tudi.

Jaz sem januarja 2013 kazensko ovadbo na tožilstvo poslal in Komisiji za preprečevanje korupcije. Nič. Od tega nič. Za KPK sem povedal, kako je. Poklicali so me na nacionalni preiskovalni urad, da bi pojasnil tudi ustno. In sem povedal, da v teh dneh podjetja PCX sploh v Državnem zboru ni bilo. Naj gredo pogledati dnevnik spisov, ker ni nobenega vpisa. Kaj so virtualno svetovali, ali kako. Na vodstvo Državnega zbora sem pred mesecem dni naslovil zahtevo z željo, da mi dajo izpisek iz dnevnika obiskov. Odgovore imate na spletni strani parlamenta oziroma moji spletni strani pod rubriko »parlament«. Ni mogoče dobiti. Prosil sem celo, da kontaktira vodstvo Državnega zbora z omenjenimi v interpelaciji, ker je seveda njihov verjetno namen, želja, da dokažejo, da so bili tukaj in da naj seveda priskrbijo soglasje, da bi lahko. Če bi meni kdo očital, če sem jaz nekje v nekem podjetju svetoval, pa bodo rekli, dajte, dovolite vpogled v dnevnih obiskov, bi seveda jaz rekel, ja, če sem bil tam in najbrž ne, če nisem bil tam. Odgovor je na dlani.
 
Dame in gospodje, res, res smo v veliki, veliki zagati, tako da seveda bo najbrž danes veliko povedanega, veliko laži izrečenih, veliko nasprotnih trditev, vendar še enkrat poudarjam. Vse o čemer sem sedaj govoril je bilo ali priloženo ob vložitvi interpelacije ali pa je objavljeno na moji spletni strani in nič ni izmišljeno in danes imate enkratno priložnost, enkratno priložnost, da začnemo s to agonijo, to agonijo Slovenije reševati. Institucije države, podjetje bankrotirajo zaradi ljudi. Moje podjetje po ocenitvi Nove kreditne banke bilo vredno 4,5 milijona evrov. Vsem sem izgubil. Imate občutek, da sem se kaj pritoževal? Ne. Čez 10 let bom imel vsaj tako dobro podjetje ponovno, ker sem po duši podjetnik, ustvarjalec, nisem birokratski morilec, ne napajam se iz težav drugih, ne sesam kri državljanov ampak delam, ustvarjam, poskušam živeti, poskušam živeti dostojanstveno. K dostojanstvu pa spada tudi to, da glasuješ po svoji vesti. Hvala lepa.