Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vodstvo RTV proti sindikatom

Deli na:

V vodstvu Radiotelevizije Slovenija (RTVS) zavračajo očitke Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTVS in Sindikata novinarjev Radia Slovenija vodstvu Radia Slovenija o manipulacijah pri glasovanju o kandidatih za urednika tretjega programa radia. Kot navajajo v vodstvu RTVS, so glasovnice pripravili v uredništvu.

V vodstvu Radiotelevizije Slovenija (RTVS) zavračajo očitke Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTVS in Sindikata novinarjev Radia Slovenija vodstvu Radia Slovenija o manipulacijah pri glasovanju o kandidatih za urednika tretjega programa radia. Kot navajajo v vodstvu RTVS, so glasovnice pripravili v uredništvu.

Zaposleni v uredništvu in izvoljeni člani komisije so glasovnice pripravili sami, poudarjajo v vodstvu javnega zavoda. Ob tem pojasnjujejo, da so po prvem neuspelem glasovanju o kandidatih za odgovornega urednika komisiji za izvedbo glasovanja ponudili pomoč pravne službe RTVS, da bi drugo glasovanje lažje speljali.

"Pravna služba RTV Slovenija je članico komisije Vido Curk, ki je tudi članica novinarskega sindikata, pozvala in ji ponudila pomoč pri glasovanju oz. sami izvedbi postopka tajnega izrekanja mnenja, vendar se ta za pomoč ni odločila," pojasnjujejo v vodstvu RTVS.

Kot je znano, so predstavniki sindikatov na RTV Slovenija v sredinem javnem pismu opozorili na nepravilnosti med tajnim izrekanjem podpore kandidatom za urednika uredništva tretjega programa.

Navedli so, da je bila na glasovalnih lističih z imeni kandidatov na voljo le možnost podpiram, nasprotne - ne podpiram, pa ni bilo. Tako so tisti, ki so hoteli obkrožiti možnost ne podpiram, glede na to, da niso dobili nobenih navodil, oddali neveljavne glasovnice v prepričanju, da s tem izražajo svoje nestrinjanje z navedenimi kandidati.

Tako je bil končni izid glasovanja šest glasov podpore in 13 "neveljavnih" od 32 zaposlenih, direktor Radia Slovenija Vinko Vasle pa je izid pojasnil tako, da je pozitiven za kandidatko Mirjam Bevc Peressutti, ker naj ne bi bil nihče proti, sta sindikata navedla v sredinem pismu.

Vasletu so v omenjenem pismu očitali manipulacije, saj je po njihovih navedbah delavska zastopnica, ki je volitve pripravila, o napaki in pomislekih glede veljavnosti volitev Vasleta pravočasno obvestila in prosila za ponovne volitve. Ta pa jo je zavrnil, saj da to ni potrebno.

V vodstvu RTVS v odgovor na te očitke navajajo, da je iz zapisnika komisije za glasovanje razvidno, da se je šest zaposlenih izreklo za Mirjam Bevc Peressutti, nihče za kandidata Janeza Venclja, 13 glasovnic pa je bilo neveljavnih.

"Vsi, ki so glasovali, so morali vedeti, kako glasujejo, saj so pravila jasna, glasovali pa so že drugič. Oblika glasovnice za ta postopek ni predpisana, se pa predvideva, da se bodo izjasnili na listu papirja, če gre za tajno glasovanje," navajajo v vodstvu RTVS in dodajajo, da je ugotovitev o glasovanju v zapisnik zapisala tudi komisija.

Zato je po prepričanju vodstva RTVS pisanje sindikata povsem nelogično in nepotrebno.